Кина спасава еврозону!

Француска већ попустила, чека се одлука Немачке

  • Еврозона би кинеску помоћ добила преко „специјалног механизма који би за то био створен“ уз асустенцију Међународног монетарног фонда
  • О таквом механизму се већ се увелико разговара, а биће и предмет телефонских консултација Николе Саркозија са кинеским председником Ху Ђинтаом

          ПАРИЗ убеђује партнере из ЕУ да се прихвати идеја да Кина помогне земљама еврозоне у борби са ширењем дужничке кризе – објавила је агенција Франс Прес, позивајући се на извор у француској влади.

          Еврозона би кинеску помоћ добила преко „специјалног механизма који би за то био створен“ уз асистенцију Међународног монетарног фонда.

          О таквом механизму се, објавила је иста агенција, већ се увелико разговара, а биће и предмет телефонских консултација Саркозија са кинеским председником Ху Ђинтаом.

          Све је почело, да подсетимо, од тога што је Пекинг јавно показао спремност да уложи свој новац у Европски фонд за финансијску стабилност којем су преко потребна ванредна средства да би спасавао евро и еврозону.

          Ако разговор Саркози-Ђинтао буде плодотворан, претпоставља се да ће 28. октобра за Пекинг одлетети први човек Фонда Клаус Реглинг.

          Фонд тренутно располаже са 440 милијарди евра, а неке земље еврозоне се противе повећавању његове активе на рачун  гаранција држава чланица ЕУ, па је излаз потражен у формирању „новог правног лица у које би средства могли уложити и ММФ  и треће земље“, при чему се имала пре свега баш Кина.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари