Кинези у својој космичкој станици 2020! Кинескиња у васионском броду већ 2012!

Кина је лансирала свој трећи космички беспилотни брод «Шенжу-8»

  • Свемирски брод ће летети без пилота и до краја новембра обавити прво у историји Народне Републике Кине аутоматско орбитално спајање са раније лансираним модулом «Тјангун – 1»
  • Тјангун – 1» је прототип будуће кинеске космичке станице чије се `избацивање` у орбиту очекује после 2020. године. Он  поседује спојни чвор, као и опрему за живот и рад групе космонаута за двадесет дана, док је рок трајања самог модула две године

       КИНЕСКИ беспилотни космички брод «Шенжу-8» стартовао је са космодрома Џиучиен на северозападу Кине. Старт  брода преносиo је директно информациони канал кинеске телевизије CCTV-13.

       «Шенжу-8» је лансиран 5.58 часова по локалном времену уз помоћ ракете «Чанчен-2Ф" («Велики поход-2Ф»).

       Руководилац кинеског програма беспилотних космичких летова, Чен Ванчуан, објавио је да је лансирање прошло успешно и да је апарат изведен на предвиђену орбиту.

       Свемирски брод ће летети без пилота и до краја новембра обавити прво у историји Народне Републике Кине аутоматско орбитално спајање са раније лансираним модулом «Тјангун – 1».

       Орбитални модул «Тјангун – 1» је прототип будуће кинеске космичке станице чије се `избацивање` у орбиту очекује после 2020. године. Он  поседује спојни чвор, као и опрему за живот и рад групе космонаута за двадесет дана, док је рок трајања самог модула две године.

       Ка модулу «Тјангун – 1» ће до 2012. године бити лансирана још два космичка брода - «Шенжу-9» и «Шенжу-10». Планира се да у саставу једног од та два брода буде жена и да њиме пилотира.

       До сада су Кинези лансирали два космичка брода у орбиту - «Шенжу-5» 2003. и «Шенжу-6» у 2005. години.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари