КФОР дао препоруке?!

НАТО У ЈУНУ ОДЛУЧУЈЕ ДА ЛИ КОСОВО ДОБИЈА ВОЈСКУ

         ВЛАСТИ у Приштини желе да ове године Косовске безбедносне снаге (КБС) постану „армија Косова“, али ће НАТО донети у јуну одлуку о могућој пуној оперативности тих снага, које би тад преузеле одговорност за „решавње ванредних ситуација, укљањање експлозива и цивилну заштиту“.

         Према писању „Саутистерњуроп Тајмса“ (СЕТимес), „косовске власти желе да лако наоружане Косовске безбедносне снаге претворе ове године у армију“, што је заповедник КБС Агим Ццеку саопштио и у парламенту у Приштини.

         Замољена од агенције Бета да се на то осврне, портпаролка НАТО Оана Лунџеску је изјавила да су „Косовске безбедносне снаге осмишљене и припремају се да остваре низ безбедносних задатака“.

         Оана Лунџеску је додала да се после могуће одлуке о оперативној способности „очекује да КБС преузму одговорности за функције за које су обучене, а то су решавање ванредних ситуација, уклањање експлозива и цивилна заштита“.

         „Те снаге су, додала је портпаролка НАТО, „већ коришћене у разним приликама за отклањање последица поплава, снежних лавина и уклањање мина и опасних твари, што показује да КБС може бити од користи свакоме на Косову“.

База "Бондстил", споменик у част  независног Косова

         КБС су у јануару 2009. установљене сагласно Ахтисаријевом плану, пише „СЕТајмс“, и у саставу имају две и по хиљаде припадника и 800 резервиста које обучава НАТО.

         Лист наводи изјаву портпарола Кфора Александра Вилинга да су Косовске безбедносне снаге „оствариле значајан напредак, а о њиховој пуној оперативној способности ће одлучити НАТО“.

         У извештају се додаје да се то очекује у јуну, а наведена је и изјава портпарола КБС Ремзија Зећираја да су „препоруке Кфора НАТО-у јасне, а то је да су те снаге достигле пуну оперативну способност“.

        „СЕТајм“ преноси и изјаву српске посланице у косовској скупштини Раде Трајковић да би „војска под (косовским) албанским водјством била дестабилизујући чинилац за Србе на Косову, јер би то била армија с минималним учешћем припадника других етничких група“.

         Лист указује и на мишљење Флиријана Ћехаје, Косовског центра за безбедносне студије, да је „Косову потребна мала армија, нешто већа од КБС, способна да обавља задатке цивилне заштите, учешћа у медјународним мисијама и обезбедјења интегритета Косова“.

 


Слични садржаји

Коментари