Грчка црква наложила свештеницима да не поштују наредбу владе о фактичком затварању храмова

ВЛАСТИ – У ОКВИРУ МЕРА ПРОТИВ ЕПИДЕМИЈЕ -ДОЗВОЛИЛЕ БОГОСЛУЖЕЊА, АЛИ БЕЗ ВЕРНИКА

Синод Грчке православне цркве

* Синод Грчке православне цркве захтева да се Влада држи блажих ограничења која су била на снази у време Божића (славе га 25. јануара, као и католици), усвојених после преговора с Црквом

_________________________________________________________

         ГРЧКА православна црква се побунила против наредбе Владе да затвори цркве на недељу дана због пандемије корона вируса и наложила свештеницима да пуштају вернике у верске објекте на Богојављење.

         Влада Грчке је одлучила да у седмици уочи отварања школа, од 3. до 10. јануара, на снази буду оштрија ограничења ради сузбијања корона вируса, која укључују и затварање цркава за вернике.  

         Међутим, Свети синод утицајне Грчке православне цркве данас је саопштио да "не прихвата" нова ограничења и да ће Влади десног центра послати протестно писмо.

         Након што је у Грчкој у новембру дошло до скока броја новозаражених и умрлих од корона вируса, када су одељења интензивне неге била попуњена, власти су по други пут увеле оштра ограничења кретања, затворивши школе и обуставивши већину економских активности.

         Мере су делимично ублажене уочи Божића који Грци славе 25. децембра, када је црквама, радњама које не продају неопходну робу и фризерским салонима дозвољено да обнове неке активности уз одређена ограничења.

         Међутим, уочи отварања школа 11. јануара, после два месеца, поново су на снази претходне оштрије мере.

         Свештеницима је дозвољено да обављају верску службу за Богојављење, али без верника.

         Синод је навео да Влада треба да се држи блажих ограничења која су била на снази у време Божића, усвојених после преговора с Црквом, јер је свештенство током празника водило рачуна да све договорене мере буду поштоване.

         (Бета)     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари