Грчка православна црква се определила за признавање некононске „Православне цркве Украјине“

ЊЕН АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР ПОКЛЕКАО ПОД ПРИТИСКОМ ЦАРИГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ И ВАШИНГТОНА

* Сабор прогласио да Цариградски патријарх Вартоломеј има право да даје аутокефалност и да је то право искористио поводом Украјине. Сам поглавар Грчке цркве - архиепископ Јероним - на Саборусе  изјаснио за признавање ПЦУ

* Заменик шефа одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе Николај БАЛАШОВ: „Више грчких митрополита је предлагало да уздржавање од признавањА аутокефалности `ПЦУ`. Упркос томе, Архиерејски сабор Еладске цркве се већински одлучио за признавање. Притом је изразио чудну наду да ће `украјинска аутокефалија учврстити односе између Велике Русије и Украјине`. Оцену последица одлуке сабора по односе Еладске цркве и Руске православне цркве даће Свети синод Московске патријаршије“

__________________________________________________________________________

        ГРЧКА (Еладска) православна црква поклекла је под вишемесечним притиском Цариградске патријаршије и званичног Вашингтона.

        Њен Архијерејски сабор направио је вероватно  пресудни корак ка признавању „Православне цркве Украјине“ – организацију уједињених украјинских расколника које је досад признавао само Цариград.

        Сабор је прогласио да Цариградски патријарх Вартоломеј има право да даје аутокефалност и да је то право искористио поводом Украјине.       

        Сабор је формално архиепископу Атинском и целе Грчке, Јерониму, дао мандат да конкретно реши питање о признавању „Православне цркве Украјине“ за аутокефалну.

        Сам архиепископ Јероним се на Сабору изјаснио за признавање „ПЦУ“.

        Досад ни једна православна црква није признала Вартоломејеву неканонску „ПЦУ“.

Саопштавање одлука Сабора

        Заменик шефа одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе - протојереј Николај Балашов – поводом одлуке врха Грчке цркве је саопштио:

        „Више грчких митрополита је предлагало уздржавање од признавањА аутокефалности `ПЦУ`. Упркос томе, Архиерејски сабор Еладске цркве се већински одлучио за признавање. Притом је изразио чудну наду да ће `украјинска аутокефалија учврстити односе између Велике Русије и Украјине`. Оцену последица одлуке сабора по односе Еладске цркве и Руске православне цркве даће Свети синод Московске патријаршије“.

        Балашов је у наставку указао да је РПЦ, за разлику од Еладске цркве чија јурисдикција не обухвата ни целу Грчку, вишенационална јер не брине само о својим верницима у Русији.

        „Десетине милиона верника РПЦ – додао је Балашов – грађани су Украјине. А они никакву аутокефалност нису тражили“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари