Поглавар Грчке православне цркве – архиепископ Јероним – признао украјинске расколнике

УСЛЕДИЋЕ ПРОДУБЉИВАЊЕ ПОДЕЛА И РАСКОЛА У СВЕТСКОМ ПРАВОСЛАВЉУ

Грчки удар на канонско православље

- Вартоломеј и Јероним

* Поглавар Руске паравославне цркве – патријарх Кирил – оценио је да се иза признања ПЦУ из Атине крије намера да се Русија одвоји од „грчког света“

* Поглавар канонске Украјинске православне цркве – митрополит Онуфрије – за Јеронимово признање рекао да је „нож у леђа УПЦ“

___________________________________________________________________________

        АРХИЕПИСКОП Атински и целе Грчке -  Јероним - званично је признао аутокефалност „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) коју је створила Цариградска патријаршија и све досад признавала само она.

        ПЦУ је окупила – уз подршку САД, врха власти у Кијеву и патријарха Вартоломеја – две украјинске расколничке структуре. Због тога су неки ПЦУ дешифровали као – Политичка црква Украјине.     

        То није сметало Синоду Грчке (Јеладске) цркве да прво прогласи да Цариградска патријаршија и Вартоломеј имају право да дају томосе о аутокефалности, а архиепископу Јерониму мандат да одлучи о признавању цариградско-америчке ПЦУ.

Цариградски томос расколницима

        Он је то право искористио и лажном митрополиту Епифану, који је на челу обједињених украјинских расколника, упути писмо којим га обавештава да Јеладска црква признаје ПЦУ.

        Јероним је прешао Рубикон, за којим може бити само продубљивање подела и раскола у светском Православљу, упркос томе што неколико грчких митрополита тражи сазивање ванредног сабора Грчке цркве, а имају намеру и да се жале Државном савету (највишем управном суду) Грчке јер сматрају да је признавање ПЦУ незаконито.

        Поглавар Руске паравославне цркве – патријарх Кирил – оценио је да се иза признања ПЦУ из Атине крије намера да се Русија одвоји од „грчког света“.

        Поглавар канонске Украјинске православне цркве – митрополит Онуфрије – за Јеронимово признање је рекао да је „нож у леђа УПЦ“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари