Пленковић: Положај Хрвата у БиХ за Хрватску је – најважније питање

ЗАГРЕБ ИНСИСТИРА ДА ХРВАТИ БУДУ „ЛЕГИТИМНО ПРЕДСТАВЉЕНИ У ПРЕДСЕДНИШТВУ БиХ“

* Драган ЧОВИЋ: Конститутивни народи морају бити легитимно и примерено заступљени у власти

______________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је у разговору са лидером ХДЗ-а БиХ, Драганом Човићем, да је питање положаја Хрвата у БиХ тема од виталног хрватског интереса.

       Пленковић је истакао да је конзистентна политика Владе Хрватске пружање снажне подршке постизању равноправности хрватског народа, те да Хрвати буду легитимно заступљени у Председништву и највишим представничким институцијама БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

       Он је поручио да Хрватска жели конструктивно помоћи да се постигне консензус свих политичких актера о реформи Изборног закона у БиХ.

       - О томе је на недавно одржаном Дубровник форуму председник Владе разговарао с новоименованим представником за БиХ Шмитом, те америчким изаслаником за БиХ и југоисточну Европу Палмером - навели су из ХДЗ-а БиХ.

       Пленковић је рекао да Хрватска на нивоу ЕУ најснажније заговара наставак европског пута БиХ, те је изразио и подршку приближавању БиХ чланству у НАТО-у.

       - Притом је важно оснажити реформски процес који гарантује привредну стабилност, те бољитак цијеле земље - саопштено је из ХДЗ-а.

       Пленковић је навео да ће се, према одлуци Владе, у Хрватској моћи бесплатно вакцинисати и они који немају здравствено осигурање, што је важна порука Хрватима у БиХ, као и Бошњацима и Србима и свим осталим грађанима БиХ.

       Човић, који је и заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, нагласио је важност тренутних реформских процеса за европски пут и унутрашњу стабилност и развој БиХ.

       Он је исказао уверење у постизање коначног договора о изменама Изборног закона и ограниченим уставним изменама током ове године, наглашавајући да се основне претпоставке БиХ не смију даље доводити у питање.

       Човић је поручио да конститутивни народи морају бити легитимно и примерено заступљени у власти.

       Он је изразио је захвалност Пленковићу на помоћи Хрватске која је донирала БиХ 240.000 доза вакцина.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари