Хаг одбио Караџићев захтев да му буде омогућена жалба на дужину затворске казне

УКАЗАО ДА ЈЕ ПОГРЕШНО ШТО ЈЕ ТРИБУНАЛ УЗЕО У ОБЗИР ДРУГЕ КАЗНЕ КОЈЕ ЈЕ ИЗРЕКАО

* Крајем марта Радован Караџић је поднeо поднесак у којем је навео да  је Механизам погрешио када му је одредио доживотну казну затвора јер није водио рачуна о "праксама судова у бившој Југославији" те да му је тиме прекршио људска права

_______________________________________________________________________

           МЕХАНИЗАМ за међународне кривичне судове (ММКС) одбио је захтев Радована Караџића да му буде омогућено подношење жалбе на дужину доживотне затворске казне, а коју му је прошлог месеца Механизам одредио због злочина почињених у БиХ.

           "Не постоји правни основ у Статуту или правилима Механизма на основу којих се Караџић може жалити на правоснажну пресуду или њен дeо", наведено је у одлуци коју је потписао председник Механизма Кармел Агиус.

           Том одлуком такође је одбијен Караџићев захтев за одобрење именовања правног саветника који би му помогао приликом припреме захтјева за преиспитивање правоснажне пресуде.

           Крајем марта Караџић је поднeо поднесак у којем је навео да сматра како је Механизам погрешио када му је одредио доживотну казну затвора јер није водио рачуна о "праксама судова у бившој Југославији" те му је тиме прекршио људска права.

           Караџић је такође навео да Вијеће Механизма није дало образложење своје одлуке да му казна буде повећана са 40 година на доживотну.

           "Веће је погрешило када је базирало одлуку да повећа казну на начин да је упоређивало казне изречене другим оптуженима, а при томе није размишљало о ставкама које чине Караџићев предмет специфичним, попут чињенице да је вољно напустио место председника", стоји у поднеску.

           Караџић је затражио да Механизам поништи своју одлуку о дужини казне и да предмет врати Првостепеном већу које би донело одлуку о адекватној казни.

           Караџић је 20. марта правоснажно осуђен пред Механизмом за међународне кривичне трибунале на доживотну казну затвора.

           https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Hag-odbio-Karadzicev-zahtjev-za-podnosenje-zalbe-na-duzinu-kazne/531309

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари