Радован Караџић мирно одслушао да га антисрпски Хаг осуђује на доживотни затвор

ПРВИ ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРВОСТЕПЕНО БИО ОСУЂЕН НА 40 ГОДИНА ЗАТВОРА

Председник Жалбеног већа судија Ван Јосен из ДанскеСагласни смо са Тужилаштвом да је (првостепена) казна биланеадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична

Одбрана Радована Караџића није успела да докаже да он није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, као ни за „терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ, рекао је Ван Јосен   

Након изрицања пресуде у судиници су се могли чути пљесак, али и звиждуци

_______________________________________________________________________

         ЈОШ једном се показало да је хашки трибунал у функцији ратних циљева Бшњака, Хрвата и водећих западних земаља. Да формално правосудним методима настаља оно што су радили Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић, НАТО и организатори провокација у сарајевској Улици Васе Мискина и на Маркалама.

         Радован Караџић, први председник Републике Српске, осуђен је у Хагу на доживотну робију.

         Ништа изненађујуће и потпуно на линији свега што у Хагу оличава Американац Теодор Мерон.

         НАТО-трибунал – НАТО-пресуда.

         Оно што је остало од Хашког трибунала није судило Радовану Караџићу већ српској ствари у БиХ. Зато је и он био унапред осуђен. Само су тражили како да то образложе и упакују.

         Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

         Потврђена је првостепена пресуда којом је Караџић проглашен кривим за "геноцид на подручју Сребренице 1995. године", нападе на цивиле током опсаде Сарајева и узимање припадника мировних снага УН за таоце.

         Жалбено веће одбацило је жалбу Тужилаштва и потврдило првостепену пресуду којом је Караџић ослобођен за наводни геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године.

         Очекивано је био одбачен Караџићев захтев за смањење казне.

         Иако је одбацило махом све жалбене наводе, и тужилаштва и одбране, жалбено веће је објавило да казна од 40 година није била адекватна.

         „Жалбено веће је сагласно са Тужилаштвом да је казна неадекватна с обзиром на тежину Караџићевих кривичних дела, као и да је казна претресног већа неразумна и неправична”, рекао је у образложењу одлуке председник Жалбеног већа судија Ван Јосен из Данске.

         Он је додао да је претресно веће је погрешило када је изрекло казну од 40 година.

         Караџић је поново осуђен за 10 од 11 тачака оптужнице.

         Жалбено веће сматра да је судско веће, које је изрекло првостепену пресуду правилно закључило да није било геноцида на територији општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ, али да јесу почињени други ратни злочини у тим општинама од 1992. до 1995, који су били координирани из врха Републике Српске.

         Осим једног делимично усвојеног захтева (број 31) Караџића, сви остали наводи из жалбе су одбијени, поред осталог и онај којим је оспоравана правичност суђења.

         Према ставу жалбеног већа одбрана Радована Караџића није успела да докаже да није крив за масакр у Сарајеву, на Маркалама, као ни за „терорисање становника Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем током вишегодишње опсаде главног града БиХ”, рекао је Ван Јосен.

         Веће је, како је додао, утврдило да је Караџић знао и за убиства у јулу 1995, након пада Сребренице.

         „Жалбено веће није нашло грешке у резоновању првостепених судија у вези с прогоном Бошњака с подручја Сребренице”, навео је Јосен.

          „Караџићеви наводи да је он проглашен одговорним само зато што је био председник су неуверљиви”, пренео је судија Ван Јосен.

         Говорећи о узимању припадника УНПРОФОР-а за таоце 1995. године, жалбено веће је сматра да Караџић није успео да докаже да је особље УН-а законито приведено.

         Након изрицања казне, у судиници су се могли чути пљесак, али и звиждуци.

         Караџић је пресуду саслушао мирно седећи на свом уобичајеном месту месту.

         Читање сажетка пресуде, трајало је око сат времена са одложеним преносом од 30 минута из безбедносних разлога, преноси Танјуг.

         Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

         Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.

         Испред трибунала у Хагу нападнут

           мушкарац за српском заставом

         МУШКАРАЦ са српском заставом вербално је нападнут данас испред зграде Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу.

         Како јавља репортер РТРС-а, пред зграду Хашког суда дошао је мушкарац са српском заставом, али су га присутне присталице бошњачких удружења вербално вређале и уз повике присилиле да напусти тај простор.

           Грабар Китаровић: Пресуда Караџићу је

      опомена о погубности великосрпске политике

         ПРЕДСЕДНИЦА Хрватске Колинда Грабар-Китаровић оценила је да пресуда Радовану Караџићу мора да послужи као трајна опомена о погубности великосрпске политике.

         „Данашња одлука коначна је пресуда једном од главних идеолога и извршитеља великосрпске политике, која се није устручавала геноцида и других најтежих међународних злочина против Хрвата и Бошњака у циљу стварања тзв. Велике Србије”, написала је Грабар-Китаровић на Твитеру.

         Она је навела да пресуда „не може да врати у живот десетине хиљада жртава и ублажи бол њихових породица и преживелих, али мора послужити као трајна опомена о погубности те политике”.

          Шешељ: Пресуда је скандалозна и

         заснована на лажним сведочењима

         ПОВЕЋАЊЕ казне Радовану Караџићу са 40 година затвора на доживотни је скандалозна и непрофесионална одлука Жалбеног већа Механизма у Хагу, сматра лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

         „Пресуда је скандалозна и изречена је у складу са најгором традицијом Трибунала и представља континуитет. Пресуда је заснована на лажним сведочењима, наметнутим чињеницама. Очигледно је да су пресуду донели некомпетентни људи, људи који немају никакве моралне квалитете”, рекао је за руску државбну новинску агенцију ТАСС  Шешељ, пренео је Танјуг.

         Говедарица: Суштински циљ Трибунала

         је наставак сатанизације српског народа

         ПРЕДСЕДНИК Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица изјавио је да је данашња пресуда Радовану Караџићу   политичка, неутемељена и скандалозно неправедна. Говедарица је навео да он и СДС и даље сматрају да је Хашки трибунал „првенствено политичка институција”.

         „Његов формални циљ је да процесуира одговорне за тешке ратне злочине, а суштински циљ Трибунала је наставак сатанизације српског народа. Оваквим казнама настоји се ударити трајни печат одговорности Срба за грађански рат у БиХ”, казао је лидер СДС-а, преноси Бета.

         Према његовим речима, очигледно је да постоји тенденција да ова пресуда Караџићу буде чак и политички злоупотребљена као пресуда српском народу и Републици Српској.

         „Међутим, она дефинитивно неће умањити ни уставну, ни политичку позицију Републике Српске која је записана Дејтонским мировним споразумом. Она неће умањити ни трагедију која је била присутна на овим просторима, нити ће умањити бол за свим невиним жртвама којих је било на све три стране”, рекао је Говедарица.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари