У Хагу наређено да се прислушкују сви Караџићеви разговори који нису чисто приватни

ПОВЕЛИ ИСТРАГУ ПОВОДОМ ОБРАЋАЊА ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС СКУПУ У СРПСКОЈ КУЋИ У ПОДГОРИЦИ

* Управи Притворске јединице у Шевенингену наређено је да прикупи све телефонске разговоре, осим оних који су означени као приватни, те да сачини транскриптe

* Окупљенима у Подгорици, Радован КАРАЏИЋ телефонски поручио да не треба бринути за Црну Гору јер је у њој много више Срба него оних који смeју да кажу да су Срби

__________________________________________________________________________

             МЕЂУНАРОДНИ кривични суд у Хаагу (MICT) наредио је да се сви телефонски разговори првог председника РС Радована Караџића морају слушати те да се копије разговора предају руководству ове институције, саопштено је из Трибунала.

             Одлука је на снагу ступила јуче и важиће седам дана. Из одлуке су изузети само приватни разговори.

             Како је саопштено из Хага, уз то, отворена је и истрага против Караџића јер се недавно телефоном јавио током сесије у Српској кући у Подгорици и обратио се окупљенима на једној манифестацији.

             Управи Притворске јединице у Шевенингену наређено је да прикупи све телефонске разговоре, осим оних који су означени као приватни, те да сачини транскрипте.

             Након тога ће се одлучити о даљњим мерама у овом случају.

             Караџић се телефоном из притворске јединице Трибунала у Хагу обратио у Подгорици присутнима на једној трибини и говорио о политици.

             Србима у Црној Гори је том приликом поручио да буду благи према Црногорцима јер они, како је казао, "тренутно имају кризу идентитета", као и да их треба разумети и "према њима бити толерантан". Нагласио је да не треба бринути за Црну Гору јер је у њој много више Срба него оних који смеју да кажу да су Срби.

             Трибину у Српској кући организовали су Српски национални савјет и Српски информативно-културни центар "Свети Сава", а у тренутку телефонског позива из Хага на трибини је говорио први председник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник.

             Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је 20. марта ове године Караџића на доживотни затвор чиме је преиначена првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари