Кина очекивано одбила да учествује у `нуклеарним преговора Русије и САД

„АМЕРИКАНЦИ ПОКУШАВАЈУ ДА НАС УВУКУ У ПРЕГОВОРЕ ЈЕР ПРЕБАЦУЈУ ОДГОВОРНОСТ НА ДРУГЕ“

Хуа Чунјинг

* Руско-амерички преговори треба да почну 22. јуна у Бечу

_____________________________________________________________________

        ПЕКИНГ не планира да учествује у трилатералним разговорима о контроли наоружања са Русијом и Сједињеним Државама - изјавила је званични представник кинеског министарства спољних послова Хуа Чунјинг.

        Напоменула је да је кинеска страна у више наврата изразила недвосмислену позицију у вези с тим питањем, међутим, Сједињене Државе настављају покушавати да "привуку НРК" у преговоре о нуклеарном оружју.

        „То је њихово нормално понашање јер желе да пребаце одговорност на друге. Последњих година Сједињене Државе су се повукле из низа међународних споразума, укључујући Заједнички свеобухватни план деловања, Уговор о уклањању ракета средњег и домета мањег домета, Међународни уговор о трговини оружјем и Уговор о отвореном небу, а сада разговарају о могућности наставка нуклеарних тестова. Када званичник такве земље обећава преговоре добре воље - то је апсурдно “, нагласила је Хуа.

        Претходно је специјални изасланик председника САД за контролу оружја Маршал Билингсли објавио да се са замеником руског министра иностраних послова Сергејем Рјабковом усагласио око отварања преговора о нуклеарном оружју, који треба да почну 22. јуна у Бечу. Према његовим речима, на преговоре су позвани и представници Кине.

        Рјабков је нагласио да је Москва унапред знала какав ће бити став Пекинга и да је зато била изненађена позивом Вашингтона Кини да буде трећи учесник.   


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари