Кина се спрема и за своје искључивање из SWIFT и за девалвацију долара

ДЕВАЛВАЦИЈА ДОЛАРА ЗА 35 ОДСТО БИЛА БИ УДАРАЦ ЗА ПЕКИНГ КОЈИ ДРЖИ ТРИЛИОН ДОЛАРА СПОЉНОГ ДУГА САД

* Конгресмени-републиканци представили су извештај на 120 страница о „Јачању Америке и сузбијању глобалних претњи“, са 130 могућих мера за утицаање на „праве америчке противнике“ - Русију, Кину и Иран. Једна од њихових мера своди се на захтев SWIFT-у да „прекине сарадњу са банкама из непријатељских земаља“

_________________________________________________________________________       

        „МОРАМО се унапред припремити да се сами искључимо из SWIFT-а, рекао је Фанг Сингхаи, председник кинеског Комитета за контролу вредносних папира. 

        Непосредни разлог овог својеврсног демарша је намера Вашингтона да уведе санкције кинеским званичницима који су „умешани у кршење права муслимана у Кини“.

        Указ који то омогућава Доналд Трамп потписао је 17. јуна.

        Седам раније, конгресмени-републиканци представили су извештај на 120 страница о „Јачању Америке и сузбијању глобалних претњи“, са 130 могућих мера за утицаање на „праве америчке противнике“ - Русију, Кину и Иран.

        Једна од њихових мера своди се на захтев SWIFT-у да „прекине сарадњу са банкама из непријатељских земаља“.

        Ово није немогуће иако је тај интернационални систем плаћања приватна структура која повезује преко 200.000 финансијских тачака у свету.

        Гуо Шукинг, председник кинеске Комисије за регулаторно банкарство и осигурање, на банкарском форуму у Шангају оценио је да су америчке Федералне резерве, које су де факто централна банка света, „у последње време превише заокупљене штампањем новца.

        Гуо није крио да Кина зазире од девалвације долара:

        „Неки говоре да домаћи дуг није дуг, да се стварни дуг само спољни. Међутим, за Сједињене Државе чак ни спољни дуг у основи није дуг. Упумпавање долара у америчку економију донело је само рекордани раст акција на берзама које су потпуно изгубиле везу са стварношћу. Али, то није бесплатан ручак. Сви треба да се чувамо девалвације долара."

        Чак се и у САД, због бесомучног штампања долара, говори о „крају ере долара као главне светске резервне валуте“.

        Бивши директор банке Морган Стенли Азија, Стивен Роуч, већ је упозорио да долар током 2021-ве може изгубити 35 одсто садашње вредности.

        Ово ће за Кину – која је у америчке обвезнице уложила преко трилион долара – значити велике губитке.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари