Полиција Хонгконга ухапсила 180 демонстраната – користила и сузавац и водене топове

ПРОТЕСТ ПРОТИВ НАЈМЕРЕ ПЕКИНГА ДА ПРОШИРИ НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ НА ТАЈ ГРАД

        ПОЛИЦИЈА Хонгконга саопштила је да је ухапсила најмање 180 демонстраната који су учествовали у недозвољеном протесту у неколико делова града.

        "До 21.30 часова ухапшено је најмање 180 особа које су учествовале у незаконитим окупљањима", наводи се у саопштењу полиције.

        Полиција је осудила радикалне испаде појединих демонстраната који су, како се наводи, уништавали имовину, ломили стакла на продавницама, бацали флаше са кровова, гађали камењем.

        Према наводима медија, стотине, а можда и хиљаде демонстраната покушале су да организују протест којим изражавају незадовољство против планова Пекинга да усвоји резолуцију о припреми нацрта закона о националној безбедности у Хонгоконгу.

        Полиција је растерала групу омладине помоћу сузавца и водених топова.

        Ситуација у граду тренутно је мирна.

        Саветник председника САД Роберт О'Брајен саопштио је да би Вашингтон могао увести санкције Кини, уколико Пекинг помоћу нацрта закона о националној безбедности „окупира Хонгконг“.

        Он је подсетио да је Комунистичка партија Кине обећала Великој Британији 1984. године да ће Хонгконг "сачувати аутономију и свој начин живота до 2047. године".

        Према мишљењу О'Брајена, тешко да ће Хонгконг успети да остане финансијски центар Азије уколико га Кина „окупира“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари