Ванг Ји: Американци и остали могу само да сањају да ће им Кина плати одштету за пандемију

ШЕФ КИНЕСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОРУЧИО САД: НЕ ПРЕЛАЗИТЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ ПОВОДОМ ТАЈВАНА

* Поводом тужби Мисурија и Мисисипија рекао: „Амерички парничарски захтеви усмерени према Кини лишени су чињеничног основа, немају правну основу, а нема за њих ни међународних преседана. То је производ који стопостотно нема сертификат о квалитету“

* Ванг рекао да Кина и САД морају да почну да координишу макро политике својих економија, као и свјетске економије и нагласио да је Кина спремна да сарађује са САД у духу сарадње и узајамног поштовања

______________________________________________________________________

        ШЕФ кинеске дипломатије Ванг Ји поручио је онима који желе да им Кина плати одштету за пандемију коронавируса да о томе могу само да сањају.

        Ванг је на конференцији за новинаре рекао:

        „Амерички парничарски захтеви усмерени према Кини лишени су чињеничног основа, немају правну основу, без доказа су, а нема за њих ни међународних преседана. То је производ који стопостотно нема сертификат о квалитету".

        Према његовим речима, и Кина је, као и друге земље, патила због „неочекиваног избијања епидемије“:

        „Кина је отворена за истраживачку сарадње са међународном научном заједницом у проучавању извора коронавируса. Истовремено, верујемо да би тај процес требало да буде професионалан, фер и конструктиван. Професионалан, значи да политичке интервенције при проналажењу извора треба да буду искључене“.

       

        Ванг није случајно употребио израз „парничарски“.

        Америчка држава Мисури тужила је Кину за пандемију. Власти Мисисипија такође су најавиле да ће поднети сличну тужбу.

        Кинески министар је, иначе, похвалио шефа Светске здравствене организације Тедрос аАдханома Гебрејесуса да је урадио одличан посао и да ће све пристојне земље подржати ту институцију.

        Ванг је на истој конференцији за медије поручио САД да им је најбоље да и не покушавају да пређу кинеску црвену линију када се ради о Тајвану.

        Према његовим речима, Кина и САД имају користи од међусобне сарадње и обе ће изгубити у случају наставка конфронтације.

        Истакао је да Кина и САД морају да почну да координишу макро политике својих економија, као и светске економије.

        На питање да ли ће се америчко-кинески односи надаље погоршати, Ванг је рекао да је Кина спремна да сарађује са САД у духу сарадње и узајамног поштовања.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари