Заоштравање: Помпео оптужио Кину да је демонтирала аутономију Хонгконга

ВАНГ ЈИ: ПРОТЕСТИ СУ ПЛОД СТРАНОГ МЕШАЊА И ДОВЕЛИ СУ У ПИТАЊЕ ПРИНЦИП „ЈЕДНА ЗЕМЉА – ДВА СИСТЕМА“     

* Шеф америчке дипломатије оценио: „Ниједна разумна особа не може данас тврдити да Хонгконг ужива висок степен аутономије унутар Кине. Ако су се Сједињене Државе досад надале да ће слободни и просперитетни Хонгконг постати узор за ауторитарну Кину, сада је јасно да Кина моделира Хонгконг према себи“

* Помпео шкргуће зубима зато што је Кина увела у процедуру закон о безбедности за Хонгконг који забрањује субверзивне и сепаратистичке активности - све врсте подстрекавања на свргавање централне владе, тероризам и спољно мешање. Још ће формирати „посебно тело“ у чијој надлежности ће бити безбеност Хонгконга

_____________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео рекао је Конгресу да Хонгконг више нема аутономију у односу на Кину иако је то предвиђено приликом издвајања те територије из састава Британије и предаје кинеским властима 1997. године.

        "Хонгконг више није аутономан од Кине, с обзиром на ситуацију на лицу места. САД подржавају народ Хонгконга", написао је Помпео на Твитеру.

        Шеф Стејт департмана оценио је да званични Пекинг „катастрофалним одлукама суштински подрива аутономију и слободе Хонгконга“:

        „Ниједна разумна особа не може данас тврдити да Хонгконг ужива висок степен аутономије унутар Кине. Ако су се Сједињене Државе досад надале да ће слободни и просперитетни Хонгконг постати узор за ауторитарну Кину, сада је јасно да Кина моделира Хонгконг према себи“.

        Кина спрема закон о безбедности за Хонгконг који забрањује субверзивне и сепаратистичке активности - све врсте подстрекавања на свргавање централне владе, тероризам и спољно мешање.

        Лондон и Вашингтон су преко своје агентуре подстакли нови талас протеста у Хонгконгу за који је као формални повод послужио нацрт закона о државној химни Кине. Истовремено је у процедуру парламента Хонгконга ушао и акт који забрањује вређање Марша добровољаца и за тај преступ прописује казну од безмало 6.500 хонгконшких долара.

        Најважнији узрок немира је намера Пекинга да донесе хонгконшки закон о националној безбедности.

        Захваљујући њему, кинеска влада ће моћи да формира „посебно тело“ у граду која ће бринути о националној безбедност и сузбијати субверзивне активности, сепаратизам и страно мешање.

        Министар спољних послова Ванг Ји оценио је да су демонстрације у Хонгконгу плод илегалног мешања „страних снага“ у послове града и Кине и да је то мешање већ озбиљно наштетило националној безбедности Кине и стабилности самог Хонгконга. Додао је да је постало и озбиљан изазов принципу „једна земља - два система“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари