Галијашевић: Допуштањем да њено оружје стиже Украјини – Србија ће стати против Русије, а на страну поражених

„ДОБРО ЈЕ ЈЕЛЕНА ГУСКОВА ПРЕПОРУЧИЛА СРБИЈИ ДА ПРИСТУПИ БРИКС-у“

Џевад Галијашевић

* Експерт за безбедност Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ: Не постоји ни један рационалан разлог да Србија испуњава жеље непријатеља који јој одузима Косово. Дакле, да испуњава америчке захтеве у односу на мораторијум у извозу оружја. Макар стизала и преко посредника, појава српске муниције на фронту против Русије говори да Србија пузећи заузима антируску позицију

* „Укидање мораторијума како би се омогућило да одређена количина оружја стигне до украјинске стране – наглашава Галијашевић - неће променити ништа на самом ратишту, али ће променити у односима Србије и Русије“

___________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ медији на Балкану подигли су прашину око могућности да Србија уведе мораторијум на извоз оружја, док њихови дипломатски кругови то тумаче као стратешки аларм.

        Не треба сумњати да су у отклањању нејасноћа о српском курсу у руско-украјинском конфликту утврђене границе преко којих Србија не сме да пређе ако жели добре и све боље односе са Америком. Онако како су својевремно нацртане када су Американци поздравили Вучићев став да он нема ништа против да Србија преко посредника извози оружје у Украјину.

        А то отвара питање - шта нам говори како увођење тако и трајност мораторијума?

        - Не постоји ни један рационалан разлог да Србија испуњава жеље непријатеља који јој одузима Косово. Дакле, да испуњава америчке захтеве у односу на мораторијум у извозу оружја. Преко посредника, појава српске муниције на фронту против Русије говори да Србија пузећи заузима антируску позицију. То у Русији и виде. Рецимо, Јелена Гускова је препоручила Србији да престане да говори о евроатлантским интеграцијама и да се интегрише у оквиру БРИКС-а како би заштитила свој суверенитет и територијални интегритет и да би реализовала своје националне и сваке друге интересе - оцењује у коментару на новонасталу ситуацију експерт за безбедност и тероризам Џевад Галијашевић.

        Он истиче да "укидање мораторијума како би се омогућило да одређена количина оружја стигне до украјинске стране "неће променити ништа на самом ратишту, али ће променити у односима Србије и Русије".

        - И, то уопште није добро! Поготово није добро са становишта процена како ће се завршити овај рат, ова геополитичка конфронтација, како ће се завршити сви нови процеси у свету и ко ће бити победник у њима - истиче Галијашевић.

        Он оцењује да Србија у овом тренутку, разним мерама и одлукама "које јој нису у интересу, срља ка пораженој страни да би са њом успоставила савезништво на крају самог рата, пред сам пораз тих опција, политика и тих држава".

         - Боље би било да Србија настави да се држи уздржано и да разуме да су њени пријатељи у Русији, а не у Украјини, на Западу - односно у земљама које је тероришу, исмејавају је, узимају јој Косово, притискају Републику Српску и не дају Србима да буду део власти у Црној Гори и који су помагали прогон Срба у Хрватској, закључује Галијашевић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари