Foreign Policy: Све водеће земље НАТО без довољно војника за рат са Русијом

У ВРЕМЕ ХЛАДНОГ РАТА НАТО НА ИСТОКУ ЕВРОПЕ ИМАО 5 МИЛИОНА ВОЈНИКА, А ВАРШАВСКИ УГОВОР - 6 МИЛИОНА

* Оружане снаге САД сада су малобројније него икада за последњих 80 година. Прошле године, америчка војска је у своје редове примила преко 41.000 мање војника него што је планирала

* Британска армија већ 14 година прима мање војника него што јој је потребно. А немачки Бундесвер се прошле године смањио за 1.500 војника, упркос масовној регрутацији

* Утицајни амерички спољнополитички лист закључује: „НАТО је очајнички потребно више војника. Американци и Европљани схватају да их могу обезбедити само помоћу регрутације или мобилизације“

_______________________________________________________

         ТОКОМ Хладног рата је 5 милиона НАТО војника у источној Европи наспрам себе имало 6 милиона војника Варшавског пакта, који је такође имао више дивизија, тенкова, борбених авиона и подморница.

         До 2014. године, када је Кремљ наредио улазак својих трупа на полуострво Крим, у Европи је било само 30.000 америчких војника. Званичници Пентагона су све чинили да да Русе представе као да су десет пута бројнији, објавио је један од два главна спољнополитичка листа америчких либерала Foreign Policy.

         И навео: „НАТО је био практично заборавио на своје оружане снаге, рекао је високи дипломата НАТО-а, који је желео да остане анониман. То је било апсолутно недовољно за велику кризу, док НАТО ове године развија своје нове војне планове за одбрану од потенцијалног руског напада, алијанса се бори да пронађе довољно војника. Планира да овог лета обучи нове снаге за реаговање од 300.000 војника, али да би одржао корак са повећањем војске Русије, алијанси ће бити потребне резерве — и то у великом броју.

         Већи део НАТО – на челу са Сједињеним Државама – је регрутовао војнике по уговору током последњих пола века, иако Сједињене Државе захтевају да се сви мушкарци региструју у случају да Конгрес или амерички председник одобре општу регрутацију.

         Прошле године, америчка војска је у своје редове примила преко 41.000 мање војника него што је планирала.

         Оружане снаге САД сада су малобројније него икада за последњих 80 година.

         Британска армија већ 14 година прима мање војника него што јој је потребно.

         А немачки Бундесвер се прошле године смањио за 1.500 војника, упркос масовној регрутацији.

         Чак је и Украјина, која није чланица НАТО алијансе, морала да снизи старосну границу са 27 на 25 година да би регрутовала довољно војника.

         У америчкој војсци, умор и нервна истрошеност се најоштрије осећају у борбеним јединицама, у којим је између 2019. и 2021. године забележена висока стопа самоубистава унутар посада тенкова. Снаге противваздушне одбране су такође веома умора, због мисија широм света.

         Foreign Policy закључује: „НАТО је очајнички потребно више војника. Американци и Европљани схватају да их могу обезбедити само помоћу регрутације или мобилизације“.

         Заменик америчког државног секретара Курт Кембел признао је:

          „Русија нема такве проблеме. Сједињене Државе процењују да се руска војска скоро потпуно опоравила током последњих неколико месеци“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари