Помпео и Борел се на самиту НАТО `потукли` због Русије и Венецуеле

ВАШИНГТОНСКИ САМИТ АЛИЈАНСЕ ПОВОДОМ ЊЕНИХ 70 ГОДИНА УОПШТЕ НИЈЕ БИО СВЕЧАРСКИ

* Помпео је настојао да обезбеди да се Венецуела нађе под суровом контролом земаља које чине НАТО, али је формални договор о томе на самиту изостао. Борел је упозорио да Венецуела није чланица НАТО и да минитри окупљени на самиту немају основа да се њоме уопште баве

* Државни секретар САД је напросто побеснео. Тираду је завршио поруком која није била намењена само Борелу: „Русија мора напустити Венецуелу“

* Шпански министар му је мирним тоном указао да Русија има у Венецуели само сто својих официра и војника и да не представљају опасност ни за кога. Додао је: „Чак и ако их у Венецуелу дођу још три или четири стотине – ни то неће бити разлог за узнемирење и страх. Уосталом, ово је форум НАТО. Ово није четовање о проблемима целог света. Наша алијанса нема војни контигент у Венецуели, а то значи да нема смисла ни да се овде бавимо било чиме што је повезано са том земљом“

_______________________________________________________________________

         ВАШИНГТОНСКИ самит НАТО, посвећен 70-годишњици алијансе, био је замишљен као епохални догађај са свечарским здравицама и набрајањем успеха. А није било тако јер је међу учесницима протрчала црна мачка по имену „Русија“.

         Почело је од сусрета америчког државног секретара Мајка Помпеа са шефом шпанске дипломатије Жозепо Борелом. Ту је заварничило, али прво мало `контекста`.

         Иако је Шпанија у Централној и Јужној Америци била колонизатор – данас јој већина бивших колонија ништа посебно не замера. Једино је председник мексика недавно тражио од Мадрида да се извини за агресију од пре пола миленијума.

         Сама Шпанија се према латиноамеричким земљама односи као према млађим сестрама, а деликатно се дрижћи и као њихов покровитељ. Посебан однос има према Венецуели јер је пребогата нафтом, а Шпанија нема своје „црно злато“.

         Зато је Венецуела за званични Мадрид и шпанску нафтну компанију Repsol једна од приоритетних `тачака` на глобусу.

         Управо то није по вољи Вашингтона. Зато је Помпео од Борела затртажио да Шпанија својим нафтним компанијама наложи да прекину бизнис са „Мадуровим режимом“.

         Борел је – на Помпеово изненађење – меким речима одбио да обећа да ће Мадрид поступити по захтеву Американаца. Фактички му је поручи: Сједињене Државе су наш партнер и пријатељ, али су нам нафта и профит важнији.

         Ово је имало наставак на вашингтонском самиту западне војне алијансе, на којем су се Помпео и Борел још очевидније разишли. Али, не више само поводом „Мадурове нафте“.

          Помпео је на самиту оценио да је руско (војно) присуство у венецуели неприхватљиво јер Москва „Мадуров режим подржава у име истих циљева у име којих пружа помоћ режиму Башара Асада у Сирији“.

         После тих његових речи, Русија је постала главна тема самита и целе дебате о западном `појачавању притиска на Венецуелу`.

         Помпео је настојао да обезбеди да се Венецуела нађе под суровом контролом земаља које чине НАТО, али је формални договор о томе на самиту изостао.

         Борел је упозорио да Венецуела није чланица НАТО и да минитри окупљени на самиту немају основа да се њоме уопште баве.

         То је Помпеа веома изнервирало, а ствари су се додатно заоштриле због тога што је Repsol потписао меморандума о намерама са највећом руском приватном нафтном компанијом НОВАТЕК. Тим документом је шпански гигант себи резервисао испоруке руског течног гаса у наредних 15 година. По најмање милион тона годишње.

         Помпео је напросто побеснео. Тираду је завршио поруком која није била намењена само Борелу: „Русија мора напустити Венецуелу“.

         Шпански министар му мирним тоном указао да Русија има у Венецуели само сто својих официра и војника и да не представљају опасност ни за кога. Додао је:

         „Чак и ако их у Венецуелу дођу још три или четири стотине – ни то неће бити разлог за узнемирење и страх“.

         Државни секретар САД је `прокључао` након што му је шпански министар спочитао:

         „Уосталом, ово је форум НАТО. Ово није четовање о проблемима целог света. Наша алијанса нема војни контигент у Венецуели, а то значи да нема смисла ни да се овде бавимо било чиме што је повезано са том земљом“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари