Столтенберг: НАТО свим својима чланицама треба да разреже - колико оружја ће морати да дају Украјини

ПРЕТХОДНО ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ КИЈЕВУ ЗА НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА ОБЕЗБЕДИ 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

Дмитриј Кулеба и Јенс Столтенберг

* Генерални секретар НАТО Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: Кијев треба да престане да зависи од добровољних испорука оружја западних земаља и да има осигуране обавезне дугорочне испоруке оружја од НАТО. Разговарамо како створити чвршћу структуру за одржавање безбедности Украјине. Пошто помоћ Кијеву безмало стопшроцентно долази из земаља алијансе, потребно је да се све праведно расподели међу земљама-чланицама

_________________________________________________________

          БОРБЕНЕ операције у Украјини су потребне да би се заштитио НАТО, а снабдевање Кијевом оружјем је улагање алијансе у сопствену безбедност, рекао је Јенс Столтенберг на заједничком наступу пред новинарима са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом.

          Обојица су учествовала у раду Савета Украјина-НАТО на нивоу шефова дипломатија.

          Генерални секретар НАТО је нагласио да подршка Украјини од стране Северноатлантске алијансе није добротворна акција, већ улагање у сопствену безбедност.

          Столтенберг је у наставку био категоричан:

          „Кијев треба да престане да зависи од добровољних испорука оружја западних земаља и да има осигуране обавезне дугорочне испоруке оружја од НАТО. Разговарали смо о томе како створити чвршћу институционализовану структуру за одржавање безбедности Украјине. Пошто помоћ Украјини безмало стопшроцентно долази из земаља алијансе, потребно је обезбедити да се све расподели предвидљиво и праведно међу земљама-чланицама.

          Politico је претходно објавио да су неки министри спољних послова НАТО "заколутали очима" на Столтенбергов предлог да се створи фонд од 100 милијарди евра за плаћање испоруке оружја Украјини током пет година.

          Заменик министра спољних послова РФ Александар Грушко упозорио је да ће базе НАТО-а на украјинској територији постати легитимна мета Русије.

          Прецизирао је да ће такви објекти бити уништени, као што се десило са полигоном Јаворовски на западу Украјине на којем је НАТО обучавао украјинске трупе.

          „И те базе ће горети“, обећао је Грушко.

           Грушко упозорио да би авантуристичке акције земаља НАТО, чак само једне или две, могле да доведу до тога да украјинска криза изађе из оквира регионалног сукоба.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари