Столтенберг у Конгресу САД изједначио Хитлера, Стаљина и Исламску државу

РЕКАО ДА ЗАПАДНА ВОЈНА АЛИЈАНСА НЕ ЖЕЛИ НОВИ ХЛАДНИ РА НИ НОВУ ТРКУ У НАОРУЖАЊУ СА РУСИЈОМ

* И за ово је добио аплауз: „Слобода има непријатеље који се морају држати на узди. Ако то није довољно – са њима се треба борити. Хитлера није било могуће зауставити мирним протестима. Стаљина је било немогуће обуздавати речима, а Исламску државу је било немогуће победити речима“

* „Када је Балкан у питању не треба заборавити да је НАТО помогао да се ту окончају два рата. Прво рат у Босни и Херцеговини где смо били сведоци зверстава и масакра у Сребреници. А затим смо видели насиље над цивилима на Косову. Ни више од годину дана дипломатских напора није водило ка заустављању. И зато смо ишли тамо, да помогнемо да се оконча то насиље и убијање цивила. Од тада је НАТО на Косову и помаже да се гарантује безбедности и штите сви становници. Укључујући ту и Србе“

* ФАКТИ: Ни „А“ није рекао о Агресији на Србију. Ни речи о уништавању Ирака који су водеће земље НАТО разориле, опљачкале и вратиле бар пола века уназад. Ни пола речи о НАТО агресији у Авганистану која још траје. Је све то плод незнања и глупости? Не, наравно. Глуп не може бити на врху западне војне алијансе, али је вук у јагњећој кожи најпожељнији. Поготово ако је детињество провео у неком Београду и има „српске пријатеље“

______________________________________________________________________________

         НАТО не жели нову трку у наоружању, ни нови Хладни рат са Русијом, али ће знати да се брани ако то буде било неопходно, изјавио је данас у Вашингтону генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг поводом 70 година постојања те организације.

         Столтенберг је у говору у америчком Конгресу, упутио апел за "очување јединства" 29 чланица НАТО-а, пошто су се појавиле несугласице између САД и Турске.

         Бивши премијер Норвешке је на крају говора добио овације посланика у Конгресу. Столтенберг је завршио говор обећањем свих чланица приликом уласка у Алијансу "Један за све, сви за једног".

         "Пребродили смо несугласице у прошлости и треба да превазиђемо разлике и у будућности", рекао је Столтенберг.

         Генерални секретар НАТО је рекао да је Русија међу "изазовима без преседана" с којим се суочава Алијанса.

         Столтеберг је позвао још једном Русију да поштује Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) који је потписала са САД током Хладног рата.  

         "Не желимо нову трку у наоружању. Не желимо нови Хладни рат", додао је Столтенберг наводећи да ће НАТО предузети неопходне мере како би осигурала безбедност.

         Столтенберг je – што је друга страна медаље његовог наступа у Конгресу САД – изједначио терористичку организацију Исламска држава са Адолфом Хитлером и Јосифом Стаљином, назвавши их непријатељима слободе:

         „Слобода има непријатеље који се морају држати на узди. Ако то није довољно – са њима се треба борити. Хитлера није било могуће зауставити мирним протестима. Стаљина је било немогуће обуздавати речима, а Исламску државу је било немогуће победити речима“.

         Додао је да „будући непријатељи слободе опет могу изабрати насиље“. И наставио:

         „Није довољно што ми желимо мир. Морамо дејствовати и инвестирати. Савезници у НАТО  морају више трошити на одбрану“.

         Столтенбер је Стаљина споменуо и претходних дана у његовој родној Грузији. Рекао је да је Норвешка ушла у НАТО иако се Стаљин томе у своје време противио и додао: „Тако ће сада и Грузија ући у НАТО“.

               Натовска `трбушна плесачица` са

          разумевањем за српске „болне успомене“

          Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да разуме да су успомене у Србији на бомбардовање и даље болне и да је за њега сваки губитак живота цивила трагедија, али је подсетио да је НАТО од тада на Косову да гарантује безбедности свих становника, укључујући ту и Србе.

          "Грешке не пребрајам. Наравно, увек смо настојали да извучемо поуке из прошлости, из наших мисија и операција", изјавио је Столтенберг у пригодном интервјуу чешком јавом радио сервису Радожурнал поводом 70. годишњице оснивања НАТО.

          На питање о грешкама које су западни савезници починили током седам деценија постојања пакта, рецимо бомбардовање Србије које се и данас оспорава, Столтенберг је рекао да када је Балкан у питању не треба заборавити да је НАТО помогао да се ту окончају два рата.

          "Прво рат у Босни и Херцеговини где смо били сведоци зверстава и масакра у Сребреници. А затим смо видели насиље над цивилима на Косову. Ни више од годину дана дипломатских напора није водило ка заустављању. И зато смо ишли тамо, да помогнемо да се оконча то насиље и убијање цивила. Од тада је НАТО на Косову и помаже да се гарантује безбедности и штите сви становници. Укључујући ту и Србе", рекао је генерални секретар НАТО.

          Јенс Столтенберг је говорећи о детињству у Београду казао да има блиски однос према Србији и целој бившој Југославији и да га за њих везују све саме лепе успомене и пријатељи тако да се много пута у Србију враћао.

          "Током бомбардовања, сећам се, разговарао сам са својим пријатељима који су живели у Београду и Србији. Сматрам да је важно сазнати директно од погођених људи шта они мисле. Није било једноставно", рекао је он.

          "Разумем да су успомене на операцију НАТО из 1999. године у Србији и даље болне. Морамо, међутим, да имамо на уму да је циљ присуства НАТО била заштита живота и спречавање насиља над цивилним становништвом. Сваки губитак невиних живота јесте трагедија и ја сам изјавио саучешће свима који су изгубили своје најближе на обе стране тог сукоба", рекао је Столтенберг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари