Курти забранио патријарху и 7 архијереја СПЦ да дођу у Пећку Патријаршију

ОНЕМОГУЋИО ДА ПРИСУСТВУЈУ ПОЧЕТКУ РЕДОВНОГ ЗАСЕДАЊА САБОРА СПЦ У ЊЕНОМ ВЕКОВНОМ СЕДИШТУ

* Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару

* Петар ПЕТКОВИЋ: Власти у Приштини су то урадиле по директној наредби Аљбина Куртија. Да подлост Куртија буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете... Док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и преко потребни мир и исцељење и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину

_______________________________________________________________

          ВЛАСТИ самопроглашеног Косова на прелазу Мердаре данас нису дозволиле патријарху спрском Порфирију и седморици архијереја СПЦ да уђе на територију Косова и Метохије, како би присуствовали у уторак свечаном почетку рада редовног годишњег заседања Сабора у Пећкој патријаршији.

          Због тога Сабор СПЦ неће, као што је било планирано, почети са радом сутра у Пећкој патријаршији, већ ће се архијереји окупити у Београду, у Храму Светог Саве на Врачару, где ће у девет сати почети литургија.

          Без икаквог разлога и образложења патријарх Порфирије и епископи враћени су са административног прелаза, односно - уручене су им тзв. одбијенице.

          У саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића се наглашава:

          „Власти у Приштини су данас по директној наредби Аљбина Куртија забраниле патријарху Српске православне цркве господину Порфирију и седморици владика... Патријарх српски је данас у 13.30 часова требало да пређе административни прелаз Мердаре како би се упутио у вековно седиште српских архиепископа и патријарха, али у тренутку када се он налазио надомак прелаза, из Приштине је стигла забрана у којој се наводи да поглавар СПЦ не може да уђе на простор Косова и Метохије. Да подлост Куртија буде још већа, забрана је стигла 13 минута пре најављене посете, што посебно указује на намеру Аљбина Куртија да додатном малтретирању и изнуривању изложи патријарха српског да више од седам сати проведе у путу.

          - Као и увек до сада, официр за везу Београда, у складу са свим важећим споразумима и процедурама, послао је најаву о плановима поглавара СПЦ да у Пећкој патријаршији, као што вишевековна традиција и налаже, присуствује првом дану Сабора СПЦ и буде подршка и ослонац верном српском народу који га је жељно ишчекивао. Међутим, једнострано и супротно свим споразумима, Курти му је ту могућност ускратио.

          - И на овом примјеру, ми данас сведочимо намери Приштине и Аљбина Куртија да са Косова и Метохије протјерају све српско и избришу трагове вековног постојања српског народа и српске Цркве на овим просторима, показујући да је у Приштини жива управо она политика која је довела до тога да албански припадник тзв. Косовских безбедносних снага упуца на Бадњи дан двоје српске деце и да потом буде пуштен на слободу. Таква политика, политика мржње, верске нетолеранције, угњетавања, забрана кандидовала је такозвано Косово за чланство у Савету Европе и нека се над том чињеницом у светлу данашњих догађаја добро замисле сви они представници међународне заједнице који такву политику креирају и подржавају.

           - Никада угњетавање једног народа и његових верских права и слобода није донело никоме добро и док су српске светиње на Косову и Метохији места ходочашћа и самих Албанаца који у њима налазе утеху и преко потребни мир и исцељење и где су увек дочекани отворених двери, политика која се данас креира у Приштини чини све да се те танане везе прекину.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари