Лукава Квинта тражи да Курти накратко одложи игру против динара коју му је сугерисала

НИЈЕ СУШТИНСКИ ПРОТИВ, САМО ТРАЖИ „ДОВОЉНО ДУГ ОРЕЛАЗНИ ПЕРИОД“ – ДА СРБИ ЛАКШЕ ПРОГУТАЈУ

Курти има и своје Србе

* Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак пре свега српског становништва

___________________________________________________________

         АМБАСАДЕ земаља Квинте, односно Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД, у Приштини позвале су данас на суспензију примене уредбе централне банке у Приштини према којој је од 1. фебруара евро једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.

         - Квинта позива на суспензију примене уредбе како би се омогућио довољно дуг прелазни период, као и јасна и ефикасна јавна комуникација - наведено је у саопштењу.

         Амбасаде Квинте указују да, и поред тога што уредба има за циљ, како наводе, да смањи фалсификовану готовину, заштити финансијску стабилност, као и да повећа транспарентност токова готовине, ипак изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском већином.

         - Забринути смо због утицаја уредбе, посебно на школе и болнице, за које се тренутно ниједан алтернативни процес не чини одрживим. Уредба ће такође имати директан утицај на свакодневни живот огромне већине косовских Срба који примају исплате или финансијску помоћ од Србије -  истакнуто је у саопштењу.

         Додаје се да би о том питању требало даље разговарати у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

         Заједничко саопштење амбасада земаља Квинте у Приштини услиједило је након састанка амбасадора Квинте и шефа Канцеларије ЕУ у Приштини са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, који је одржан у петак и на којем је једна од главних тема била уредба централне банке у Приштини о платном промету.

         Централна банка у Приштини саопштила је 17. јануара да је евро једина валута дозвољена за обављање готовинских плаћања на Косову и Метохији и да та мера ступа на снагу 1. фебруара, што би значило забрану употребе динара.

         Из Народне банке Србије су истакли да су најављене мере Приштине за онемогућавање уноса и коришћења српског динара на КиМ усмерене искључиво на ускраћивање основних прихода које становништво и привредни субјекти остварују у динарима на Косову и Метохији, а самим тим и на онемогућавање елементарних услова за опстанак пре свега српског становништва.

          (Танјуг)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари