Пале маске: Бриесл чланство Србије у ЕУ условљава чланством „Косова“ у УН

ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈА ЗЕМАЉА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ТО УСЛОВЉАВАЊЕ И ФОРМАЛНО УНЕЛИ У ПОГЛАВЉЕ 35

* Министри спољних послова ЕУ 35-то поглавље уписали: „Србија (треба да) у потпуности примењује своје обавезе из Споразума о путу ка нормализацији између Србије и Косова, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године

* Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа. У Охриду је 18. марта договорен је Анекс примене тог споразума, који није потписан

___________________________________________________________

          МИНИСТРИ спољних послова земаља чланица Европске уније усвојили су данас измене и допуне поглавља 35 за приступне преговоре са Србијом, које се односе на обавезе Србије које произлазе из споразума који су са Приштином постигнути прошле године у Бриселу и Охриду, сазнаје Танјуг.

          - Србија (треба да) у потпуности примењује своје обавезе из Споразума о путу ка нормализацији између Србије и Косова, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године - наводи се у усвојеном тексту, у који је агенција имала увид, а који постаје саставни део преговора у оквиру преговарачког поглавља.

          То практично значи да Србија мора да прихвати да тзв. Косово постане чланица УН, што је сада и званични захтев Брисела за даљи пут Србије ка ЕУ.

          У ажурираном тексту, који је претходно усвојен без дискусије на састанку Одбора сталних представника влада држава чланица ЕУ, односно на нивоу амбасадора држава чланица ЕУ, наводи се да ће се све расправе у вези са применом споразума одвијати у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.

          Након што је Савет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35.

          Европска комисија и Европска служба за спољну акцију у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

          Према том предлогу, од Београда се очекивала потпуна примена Споразума на путу нормализације односа са Приштином, укључујући анекс о његовој примени, а у поглављу 35. тачка 3. под називом "Даљи споразуми и напредак у нормализацији односа", постаје тачка 4.

          Савет министара ЕУ је у децембру прошле године затражио од Европске комисије да уврсти те обавезе у преговарачки оквир Београда и Брисела.

          - Савет тражи од Комисије и високог представника да хитно предложе Савету, пре краја јануара 2024. године, измене и допуне мерила за Поглавље 35 приступних преговора Србије - наведено је у том захтеву.

          Поглавље 35 у преговарачком оквиру о чланству Србије у ЕУ, које се назива "Остала питања", у случају Србије обухвата и нормализацију односа с Приштином.

          Како би пратили напредак у нормализацији, ово поглавље је међу првима отворено - још 14. децембра 2015. године.

          Београд и Приштина су 27. фебруара 2023. постигли Споразум о путу ка нормализацији односа.

          У Охриду је 18. марта договорен је Анекс примене тог споразума, који није потписан. Ти документи су у међувремену постали саставни делови процеса придруживања Европској унији.

           (Спутњик)


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари