Хитно сазвати свеправославни или помесни сабор ради опстанка Православне цркве

ИНИЦИЈАТИВА ЦЕНТРА ЗА ЗАШТИТУ ХРИШЋНСКОГ ИДЕНТИТЕТА И ЦЕНТРА ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ

                                                                                                         

Никејски сабор

* Поред огромних промена у свету, сведоци смо и низа катастрофалних и неканонских потеза Цариградског патријарха Вертоломеја I. Не само да опонаша Римског папу, већ се потпуно налази у канџама америчке администрације и ЦИА, по чијим налозима систематски разбија Православну цркву

* Наступио је алармантан тренутак када је опстанак Христове Православне цркве озбиљно доведен у питање, због чега је неопходно и ургентно сазвати Свеправославни или Помесни Сабор (Ένδιμούσα Σύνοδος) у најмногољуднијој Православној Цркви, како би се предузели адекватни кораци у правцу опстанка Православља у целини

* Сва историја Христове Цркве нам говори да су таква крупна животна црквена питања решавана на Васељенским и Помесним саборима

__________________________________________________________________________

     НЕПОБИТНА је чињеница да су наступиле огромне промене у читавом државно-политичком сисему данашњег света и да смо сведоци доношења низа катастрофалних и неканонских потеза Цариградског патријарха Вертоломеја I, који све одлуке доноси самовољно и по свом нахођењу (или туђем утицају), а не на Свеправославним саборима као што је била вековна пракса у Православној цркви.

     То је био кључни разлог због чега је самог себе трајно искључио из канонског поретка цркве.

     Не само да опонаша Римског папу, већ се потпуно налази у канџама америчке администрације и ЦИА, по чијим налозима систематски разбија Православну цркву.

     Подсећамо да су некада постојале Картагина и Картагинска помесна аутокефална црква која је донела преко 100 црквених канона. У данашњем времену више не постоје ни Картагина нити Картагинска црква.

     Исто тако је и велико Византијско царство престало да постоји још 1453. године, док је данас Цариградска патријаршија остала у муслиманској земљи са непуне три хиљаде верника. 

     Због свега наведеног, оцењујемо да је наступио алармантан тренутак када је опстанак Христове Православне цркве озбиљно доведен у питање, због чега сматрамо да је неопходно и ургентно да се сазове Свеправославни или Помесни Сабор (Ένδιμούσα Σύνοδος) у најмногољуднијој Православној Цркви, како би се предузели адекватни кораци у правцу опстанка Православља у целини.

     Сва историја Христове Цркве нам говори да су таква крупна животна црквена питања решавана на Васељенским и Помесним саборима.

     Где су данас такви сабори који би решавали егзистенцијална питања Црквe у складу са црквеноканонском праксом, али не онако како је то учињено на Критском сабору 2016. године?

      При томе, наравно, треба озбиљно узети у обзир значај 17. Канона IV Васељенског сабора (451. г), који гласи:

      „... Ако је царском влашћу основан нови град, или се убудуће оснује, у таквоме случају разређење (распоред) црквених области нека слиједи разређењу (подели) државном и грађанском“.

      (Извор: Правила (ΚΑΝΟΝΕΣ) Православне цркве с тумачењем, књига прва, епископ далматински Никодим Милаш, стр. 369, Нови Сад, 1895.)

      У прилог изнетом, цитирамо и речи Жељка Жугића, из књиге КАНОНСКА БРОЈАНИЦА,  Лелић, 2024, стр. 19:

      «Аутокефалност је власт дата од Бога да би се живот верника одвијао са што мање смутњи. Само велике области, са својим великим саборима су могле да се супротставе семену зла – јереси и расколима». 

      На тај начин би се спасила Христова Православна црква од даљег пропадања. Исто тако, наша света Црква би се вратила поштовању канона, учењу Светих отаца и одлукама Васељенских сабора. Уједно, повратио би се изгубљени кредибилитет и дигнитет Цркве и Православља у целини. 

      Диогенис Д. Валаванидис                                 

      дипл. екoномиста, писац и дипломата

      Председник

      Центра за заштиту хришћанског иднетитета

      Драгана Трифковић,    

      Генерални директор

      Центра за геостратешке студије

      Сагласни:

     1. протојереј-ставрофор Никола Шкорић, проф. Богословије у пензији

     2. проф. др Миодраг М. Петровић, канонолог,  научни саветник Историјског института САНУ

     3. Милослав Рајковић, филолог, новинар... и многи други.

 

        (Контакт: Диогенис Д. Валаванидис

       Web-site: www.diogenis-valavanidis.org.rs

       E-mail:   diogenisbeg@yahoo.gr)

 

         

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари