„Шаурја“ са тоном нуклеарног експлозива гађа на 750 километара

Индија успешно тестирала ракету земља-земља средњег домета

      ИНДИЈА је успешно тестирала ракету средњег домета типа земља-земља „шаурја“ која може носити нуклеарну бојеву главу или конвенционални експлозив тежине до једне тоне.

      Пројектил је испаљен из Чадипура-на-мору са обале државе Одисе (Орисе) у 14:30 по локалном времену, јавила је индијска телевизија Ај-Би-Ен (IBN TV). Ова ракета има максималан домета од 750 километара, а лансирана је из подземног силоса на Интегрисаном полигону за тестирање индијске Организације за одбрамбена истраживања и развој (DRDO). На хинди језику име пројектила значи „вредност“.

      Шаурја се прави за употребу како војске тако и ратне морнарице и може носити нуклеарну бојеву главу тешку једну тону. Ракета има двофазни погон од којег први ради на чврсто гориво и може носити конвенционалан и нуклеаран експлозив.

      „Шаурја“ је дугачка 10 метара и дебела око пола метра. Користи чврство гориво што јој омогућује дужи лет и краће време лансирања у поређењу са пројектилима који користе течно гориво.

      С обзиром да је пројектил „канистеризован“ како би му се повећала мобилност и како се може испалити из силоса, његово усавршавање омогућује Индији да се држи доктрине: „не користити нуклеарно оружје први“, уверава индијска телевизија.

      Претходно тестирање „шаурје“ било је новембра 2008.

      Сви људи који станују у радијусу од 2 килиометра од полигона за тестирање су привремено били пресељени на безбеднија места.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари