„Бесмртни пук“ у Београду – од Вуковог споменика до Гробља ослободилаца

У ПОВОРЦИ БИЛИ И АЛЕКСАНДАР БОЦАН-ХАРЧЕНКО, НЕНАД ПОПОВИЋ И ДУШАН БАЈАТОВИЋ

* Окупљени су носили фотографије својих страдалих у Другом светском рату, заставе Србије и Русије, фотографије руског председника Владимира Путина и слово „Z”

_____________________________________________________

         ПОВОДОМ Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, од Вуковог споменика до Гробља ослободилаца Београда, организована је шетња „Бесмртног пука” у организацији Амбасаде Русије у Србији.

       Грађани, међу којима су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, министар Ненад Поповић и директор „Србијагаса” Душан Бајатовић, окупили су се код Вуковог споменика око 10 сати и у шетњу кренули Рузвелтовом улицом.

       На челу колоне је развијен транспарент „Бесмртни пук - Београд”, а окупљени су носили фотографије својих страдалих у Другом светском рату, заставе Србије и Русије, фотографије руског председника Владимира Путина и слово „Z”.

       На Гробљу ослободилаца Београда положени su венци и цвеће у оквиру Спомен-комплекса, а цремонија jе обухватиla и свечано полагање венаца на Споменик ослободиоцима Београда и Вечну ватру.

       Такође, венац jе положен и на Споменик Црвеноармејцу.

       У церемонији су учествовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и СУБНОР-а.

       Дан победе над фашизмом обележава се 9. маја када је 1945. године совјетски маршал Жуков ратификовао испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари