Брнабић: Инцков потез ће још више удаљити Републику Српску од Сарајева и ФБиХ

„ДОНЕО ЈЕ ЛОШУ ПОЛИТИЧКУ ОДЛУКУ – НЕПРОМИШЉЕНУ И НЕОДГОВОРНУ“

* „Неодговорно је наметати законе без договора са конститутивним народима... Инцко је ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети БиХ

______________________________________________________

       ПРЕМИЈЕР Србије Ана Брнабић рекла је да је лоша вест одлука одлазећег високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану "негирања геноцида" и оценила да ће то још више удаљити Сарајево и ФБиХ од Републике Српске и ставова Српске и да је та одлука понижење за све који живе у БиХ.

       - Мислим да је то лоша политичка одлука. Непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што она предвиђа и казну затвора посебно за представнике институција - нагласила је Брнабићева.

       Она је рекла да одлука Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, само додатно компликује ситуацију у БиХ.

       Брнабићева је оценила да ће том одлуком Инцко изложити све људе у Републици Српској и званичнике Српске још већем притиску.

       - Он је ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети БиХ - рекла је премијер Србије за Танјуг.

       Она је рекла да ће та одлука направити велики проблем.

       - Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе а да нисте разговарали са конститутивним народима - рекла је Брнабићева.

       С друге стране, додала је Брнабићева, Србији се спочитава ако изврши измену једног члана закона без јавне расправе, а у БиХ је извршено нешто без икакве јавне расправе.

       Она је рекла да то грађани БиХ нису заслужили, и да то није и не сме бити демократска норма.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари