Додик Бошњацима: Не желимо да живимо с вама и нећемо бити с вама у истој држави

БАЊАЛУКА, МИТИНГ „СРПСКА ТЕ ЗОВЕ“: СРПСКА НИЈЕ ИНАТ, СРПСКА ЈЕ - СЛОБОДА, СРБИ СУ ДРЖАВОТВОРАН НАРОД

* Ненад СТЕВАНДИЋ: Српски народ никога не мрзи, али се и не плаши никога и ничега и  сачуваће своју Републику

* Ана БРНАБИЋ: Резолуција о Сребреници која се прирема у УН уперена је против српског народа, али је Србија уложила дипломатске напоре да се томе супротстави. Показаћемо дух пркоса и поноса. Србија ће бити уз Српску док је света и века

* Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Донесите стотину резолуција, нећемо вам дати Републику Српску!

* Милорад ДОДИК: Немојте ово да радите, јер не доприноси животу у БиХ. Ово нас неће спојити, ово нас трајно раздаваја и не желимо да живимо с вама који кажете за српски народ да је геноцидан

___________________________________________________________

        ВЕЛИКИ Народни митинг у Бањалуци "Српска те зове" почео је интонињем химни "Моја Република и "Боже правде".

        Окупљенима се први обратио се председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

        Поручио је да се српски народ никада неће повиновати намерама оних који желе да му наметну етикету геноцидног народа.

        Након Којића говорио је председник ДЕМОС Недељко Чубриловић, указавши:

        - Српски народ је у свим преломним тренуцима знао да одабере прави пут. Један од тих тренутака је и данас овде.

        Посланик НПС у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац истакао је да се геноцид у Сребреници није десио и упозорио:

        - Желе да пониште борбу слободарског српског народа кроз векове.

        Лидер СП Петар Ђокић рекао је да српски народ диже глас против неправде која се спрема у УН, истичући да су Срби одувек на страни слободе и правде, а сада покушавају то да им оспоре.

        Председница Српске странке "Заветници" Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да су Срби из Србије и Републике Српске данас окупљени у Бањалуци како би послали поруку саборности и јединства:

        - Какви бисмо ми били Срби да нисмо уз Републику Српску када јој је најтеже!

        Бранислав Вучетић, свједок догађаја у Сребреници 1992. године, коме су муслимани убили сву породицу, обратио се на митингу "Српска те зове" и испричао кроз какву је голготу прошао тих кобних ратних година.

        У једном тренутку, свједочећи о злоделима муслимана и мучењу које је проживио, Вучетић је заплакао. Ипак, наставио је причу, закључујући да српске жртве нема ко да оплаче осим нас самих.

        Вучетић је поручио да је Република Српска залог слободе српског народа.

        Митингу "Српска те зове" присуствује и Славка Мандић, жену која је на исти дана када и Вучетић изгубила две кћерке и мужа.

        Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је на митингу да је Србија увек уз Републику Српску.

        - Важно је да се држимо заједно и окупљамо - поручила је Брнабићева.

        Она је истакла да је Србија увијек била за поштовање Дејтонског споразума.

        Рекла је и да су српски званичници једини у региону исказали жаљење због жртава других народа на Балкану, подсећајући да је председник Србије Александар Вучић нападнут у Сребреници и да до данас нико није одговарао за тај напад.

        Додала је да је резолуција о Сребреници која се прирема у УН уперена против српског народа, али да је Србија уложила дипломатске напоре да се томе супротстави.

        - Показаћемо дух пркоса и поноса. Србија ће бити уз Српску док је света и века - поручила је Брнабићева.

        Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да српски народ никога не мрзи, али и да се не плаши никога и ничега и да ће сачувати своју Републику.

        - Ми знамо да цијенимо туђе сузе и знамо колика је одговорност пред нама - рекао је Стевандић, поручујући да су сви који су за мир добродошли у Републику Српску.

        Истакао је да су врата Српске отворена за добронамерне људе.

        - Нисте добродошли, ако желите нас да укидате, а нацисте да награђујете - рекао је Стевандић.

        Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је на митингу "Српска те зове" да је поносна на Републику Српску јер је отворена за све људе који поштују њене законе.

        - Никада нисмо правили разлику и етикетирали људе и никада то нећемо чинити - рекла је Цвијановићева.

        Подсетила је да је резолуција о Сребреници упућена у УН без сагласности Председништва БиХ.

        - Стотину пута санкционишите, нећемо дати Републику Српску, донесите стотину резолуција, нећемо вам дати Републику Српску - поручила је Цвијановићева, додајући да Српска неће да носи терет који покушавају да јој наметну.

        Поручила је Кристијану Шмиту да неће интервенисати у наставне програме.

        - Нећеш се мешати у наше наставне програме и учити нашу децу о злочинцима, учити их да је Насер Орић херој, а остали злочинци - рекла је Цвијановићева.

        Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је на митингу да српски народ не може да живи у истој земљи с онима који покушавају да га прогласе геноцидним.

        - У име Републике Српске желим да свим страдалим изразим посебан пијетет и њиховим породицама саучешће. То је био злочин на крају рата, након замора и мржње, али није био геноцид - поручио је Додик.

        Рекао је и да ће комплетно руководство Републике Српске, на дан кад се у Генералној скупштини УН буде одлучивало о резолуцији у Сребреници, читав дан провести у Сребреници.

        Он је истакао да злочине над 3.500 Срба са подручја сребреничке регије нико осим српског народа не спомиње и не примећује и да су то злочини без казне, док истовремено покушавају да Србе прогласе генодидним народом.

        - Немојте то да радите, јер то не доприноси животу у БиХ. Ово нас неће спојити, ово нас трајно раздаваја и не желимо да живимо с вама који кажете за српски народ да је геноцидан. Не желимо да живимо с вама и нећемо бити с вама у истој држави - истакао је Додик.

        Он је рекао да су се на митингу у Бањалуци окупили људи од Требиња до Новог Града како би поручили да не прихватају етикету геноцидног народа.

         - Република Српска није инат, Република Српска је слобода - нагласио је Додик, додајући да су Срби државотворан народ.

         Наступ је завршио речима: "Живела Република Српска! Живела Русија!".

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари