Додик: Велике силе нам нису дале да будемо једна држава - њима је једини циљ да Србија буде слаба, а Срби разједињени

БЕОГРАД: СВЕЧАНО ОТВОРЕНА СЕДМОДНЕВНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ“

* Председник Српске нагласио: Сасвим је било природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и Српске и неких још простора и да то буде дио историјског дуга цивилизације, односно великих сила који је требало да буде дат Србима. Међутим, и ово вече је доказ да смо један народ - ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама

* „Подвале су тврдње председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ. Босна и Херцеговина не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора“

* Жељка Цвијановићева је поручила да је, у овим изазовним временима, важно да Република Српска и Србија остану стабилне и ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу. А Ана Брнабић - да манифестације попут ове додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обје стране Дрине

* Манифестација Дани Српске у Србији одржава се у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске. Свечано затварање биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу

_______________________________________________________________________

         МАНИФЕСТАЦИЈА Дани Српске у Србији доказује да смо један народ, једна нација, вера и идентитет и да нас је сплет околности кроз историју натерао да будемо територијално посебни, а ми смо део једног јединственог српског народа, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик на отварању ове манифестације у Београду.

         Нагласио је да је српски народ кроз историју свима доносио слободу, а да му велике силе нису дале да буде једно.

         - Нису нам дали да будемо једна држава. Сасвим је било природно да Срби организују своју националну државу на простору данашње Србије и Српске и неких још простора и да то буде део историјског дуга цивилизације, односно великих сила који је требало да буде дат Србима. Међутим, нама то није дозвољено, њима је једини циљ био да Србија буде слаба и српски народ разједињен. Нису нам дали да будемо једна држава иако је то тако природно - истакао је Додик.

         Истакао је да манифестација Дани Српске у Србији говори да смо један народ и да никога не прогонимо и нећемо туђе.

         Додик је истакао да је "у оваквим моментима важно да се окренемо себи, да смо једно без обзира на границе и формалности", захваливши руководству Србије на свему што чини за Републику Српску.

         Додик је истакао да су подвале тврдње председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића да је Србија заинтересована наводно да распарча БиХ.

         - БиХ не може да се састави по ничему, она је историјски потпуно декадентна и нема ниједан мали базични темељ који би могао да се изгради између народа да нема међународног фактора - рекао је Додик.

Манифестацију отворио Милорад Додик

         Додик сматра да многи идеју о националној држави на територији коју већински доминантно покрива српски народ посматрају као јерес и да се о томе не сме говорити.

         - Зато је ова манифестација да се о томе говори да смо један народ. Ми никога не прогонимо, ништа туђе нећемо, сви су добродошли да живе са нама - рекао је Додик.

         Отварању су присуствовали и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те други високи представници Српске и Србије, министара у две владе, покрајинске Владе, војске и полиције, академици, истакнути уметници, привредници и друге званице.

         Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се седмодневним програмом манифестације Дани Српске у Србији жели послати порука да само јединством и саборношћу можемо сачувати свој идентитет, језик и писмо, културу, веру и традицију, народну и државну политику, школе и универзитете где је ширење знања без граница и васпитавање младих у светосавском духу гаранција будућности српског народа у Републици Српској, Србији, Црној Гори и расејању.

         Цвијановићева је поручила да је, у овим изазовним временима, важно да Република Српска и Србија остану стабилне и ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу.

         Брнабићева је истакла да манифестације попут ове имају за циљ да додатно приближе и ојачају нерскидиве везе српског народа са обе стране Дрине.

         Његово преосвештенство викарни епископ јегарски Нектарије, који је отварању манифестације Дани Српске у Србији присуствовао у име Његове светости патријарха српског Порфирија, рекао је да је Република Српска настала у незамисливој егзистенцијалној агонији и да је безусловно обавезана да буде мајка и гарант слободе свих њених житеља, јер јој је идентитет утемељен на светосавском вредносном систему.

         Програми једанаесте манифестације Дани Српске у Србији, настављају се у четвртак, 21. септембра, у Београду и Новом Саду, а у наредним данима и у Крагујевцу, Краљеву, Зрењанину, Крушевцу, Суботици, Сомбору, Чачку и Бајиној Башти.

         Свечано затварање манифестације биће у уторак, 26. септембра, у Народном позоришту у Нишу.

Хор

         Манифестација Дани Српске у Србији одржава се у 11 градова Србије од 20. до 26. септембра, када ће широм Србије бити представљени сви крајеви Републике Српске.

         Према програму манифестације, у Београду ће у четвртак, 21. септембра, на Факултету драмских уметности бити приказани филмови студената Академије умјетности у Бањалуци које је подржао Аудио-визуелни центар Републике Српске, и то "Гугуто Мемето", "Очевина", "Кад заборавиш јули" и "Дом културе".

         Истог дана у Новом Саду Академија наука и умјетности Републике Српске представиће "Енциклопедију Републике Српске" у просторијама Српске академије наука и уметности - огранак у Новом Саду, а у уторак, 26. септембра, у просторијама огранка САНУ у Нишу.

         Едиција "Одрживи развој и управљање природним ресурсима Републике Српске", у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, биће промовисана у суботу, 23. септембра, у Српском културном центру "Свети Сава" у Суботици и у понедељак, 25. септембра, у Чачку на Агрономском факултету.

         У оквиру овогодишње манифестације у петак, 22. септембра, у Народном музеју у Крушевцу биће приказана изложба "Концентрациони логор Јасеновац 1941. године" која ће моћи да се види до 6. октобра.

         У Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" у Краљеву у петак, 22. септембра, историчар и председник Друштва "Свети Сава" Љубодраг П. Ристић говориће о улози тог друштва у очувању српске културе и традиције некад и сад, а професор Александар Милановић о Повељи бана Кулина као најстаријем споменику српског народног језика и симболу српске културе.

         Први пут на овој манифестацији представиће се Градско позориште Градишка у четвртак, 21. септембра, у новосадском Културном центру представом "Миропомазани" према тексту Зорана Тодоровића, у режији Слободана Перишића.

         У Крагујевцу, у најстаријем српском позоришту Књажевско-српском театру, истог дана глумица из Требиња одиграће монодраму "Јефимија, Јелена Мрњавчевић" по тексту Звонимира Костића и у режији Жељка Милошевића.

         У Краљевачко позориште, у петак, 22. септембра, стиже Бањалучко студентско позориште са дуодрамом "Након представе" Зорана Костића, у режији Елене Трепетове Костић, која и игра у представи заједно са својом кћерком Надеждом З. Костић.

         У Крушевачком позоришту у суботу, 23. септембра, бити одиграна представа "Седми дан" коју је по роману Горана Врачара драматизовао и режирао Александар Лазић.

         Јелена Вујановић, добитница награде "Извор" за најлепшу песму о завичају и уредник "Жрнова" Душко М. Петровић говориће своју поезију о теми "На Дрини граница к`о посред срца" у Библиотеци "Милош Требиљац" у Бајиној Башти у суботу, 23. септембра.

         Популарна бањалучка Етно-група Траг, предвођена Валентином Милекић Ковачић, имаће концерте у три града Војводине - Зрењанину 22. септембра, Суботици 23. и Сомбору 24. септембра.

          Бањалучка музичка група Оне три имаће концерт у Чачку 25. септембра у тамошњем Културном центру, а нишкој публици ће подарити и свој музичко-драмски програм у оквиру свечаног затварања манифестације Дани Српске у Србији.

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари