Хаг покренуо лекарску истрагу после Караџићеве тврдње да су у Шевенингену учестала малигна обољења

„ТРИБУНАЛ МИ ОНЕМОГУЋАВА ДА ВОДИМ ВЕРСКИ НАЧИН ЖИВОТА И СЕ ДРЖИМ ИСТОЧЊАЧКЕ И НАРОДНЕ МЕДИЦИЈЕ”

Радована Караџић

         ХАШКИ трибунал покренуо је истрагу о тврдњи првог председника РС Радована Караџића да су у судском притвору у Шевенингену учестала малигна обољења.

         Судија Теодор Мерон рекао је да је Трибунал, након поновљених Караџићевих тврдњи да је међу притвореницима повећан број оболелих од рака, ангажовао двојицу независних лекара који спроводе истрагу.

         „Њихов извјештај очекујемо до краја новембра или почетком децембра”, истакао је Мерон.

         Нагласио је да рок за подношење жалби на пресуду Караџићу, које су најавили и браниоци и тужиоци, истиче 5. децембра, а да ће до 28. фебруара стране морати да поднесу одговоре на жалбу.

         Караџићев бранилац Питер Робинсон најавио је да ћу у року поднети жалбу на којој ради и сам Караџић.

         Караџић је у судници сугерисао да би било могуће „и теоријски и практично” да пресуду чека на слободи, али није званично поднео захтев за привремено ослобађање. Трибунал је, раније ове године, одбио два таква Караџићева захтева.

         Први председник Републике Српске нагласио је да му се здравствено стање, које је раније било „перфектно”, „значајно погоршало” од када је у хашком притвору, иако, како каже, нема приговора на здравствену службу. Он се пожалио да у притвору није могао да настави да се придржава верског начина живота и источњачке и народне медицине, као и да му није дозвољено да узима суплементе.

         „Чудна правила онемогућила су ме да предузмем превентивне кораке у очувању здравља”, рекао је Караџић.

         Нагласио је да пати од метаболичког синдрома и високог нивоа шећера у крви и да лековима „држи под контролом повишени крвни притисак”. Због тога што, као писац, „15 часова дневно проводи за рачунаром”, Караџић је, како је навео, добио нову столицу, али му није дозвољено да користи и јастук за седење који је купио.

         Караџић је питао судију и зашто притвореници за контакт са родбином не могу да користе Скајп, пошто његови најближи из различитих разлога не могу свакога месеца да га посећују. Према његовим речима, услови у затворима не прате напредак човечанства, а он је „деценију одвојен од струке и породице”.

         Мерон, коме је Караџић захвалио на досадашњој помоћи, одговорио је да ће од судског секретаријата затражити објашњење о Караџићевим примедбама.

         Следећа расправа о стању у поступку против Караџића биће, по правилима суда, одржана за четири месеца.

         Трибунал је 24. марта неправоснажно осудио 71-годишњег Караџића на 40 година затвора. Караџић је у притвору Трибунала од августа 2008. године. Трибунал га је оптужио у јесен 1995. године, а ухапсиле су га власти Србије крајем јула 2008. године у Београду.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари