БИВШИ АЛИЈИН ВОЈНИК: Армија БиХ је ’95 у Сребреници гранатирала децу која су играла фудбал

КАРАЏИЋЕВ СВЕДОК KW-12 ОТКРИО ДА СУ МУ ИЗЕТБЕГОВИЋ И ЦЕРИЋ ДАЛИ 50.000 МАРАКА ДА ОДЕ ДА ЖИВИ У ДРУГОЈ ЗЕМЉИ

Радован Караџић

  • У главном исказу сведок рекао да српски полицајци који су пред Судом БиХ осуђени за убиство 1.000 муслиманских заробљеника у Кравици 13. јула 1995. године нису били на месту злочина и да их је он видео у оближњем селу Сандићи
  • Кредибилитет сведока, тужилац Мелиса Пак покушала да сруши цитирајући психијатријски налаз, за који је навела да је из процеса вођених против тог сведока, према којем је он „тупа... неуротична... пасивно-зависна... неинтегрисана и незрела особа”. Сведок је одговорио да „то први пут види”

         БИВШИ муслимански војник данас је у наставку сведочења на суђењу првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом изјавио да је Армија БиХ 1995. у Сребреници испалила гранату на муслиманску децу која су играла фудбал.

         Заштићени сведок рекао је да је то учињено пошто је из Сарајева, од муслиманског лидера Алије Изетбеговића, стигла депеша да се „нешто уради„ да би се НАТО привукао на страну тзв. Армије БиХ.

         Некадашњи муслимански војник, који је сведок одбране, рекао је да је напад који се догодио „два-три месеца пре пада Сребренице одмах био приписан четницима”.

         Понављајући да су га власти у Сарајеву после рата прогањале и претиле му смрћу, јер је говорио истину о збивањима у Сребреници, сведок је навео да су му 1997. године Изетбеговић и поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић „дали 50.000 марака... да не постојим ја ту више у Босни и да идем живети у другој земљи”.

         У унакрсном испитивању тужилац Мелиса Пак сугерисала је да је КW-12 „сведок о свим теоријама завере које су се могле прочитати у новинама”.

         „Да, то питање треба да поставите првим трима женама `Мајки Сребренице` и СДА Сулејмана Тихића и Бакира Изетбеговића - како они знају боље шта је било од нас који смо били тамо”, одговорио је сведок.

         Сведок је поновио и да су му истражитељи из тужилаштва у Сарајеву и Сипе претили да „не сме говорити„ о ономе што је доживео у Сребреници и Кравици, а посебно не о улози команданта муслиманских снага Насера Орића. Навео је и да су били организовани покушаји његовог убиства.

         У главном исказу сведок је јуче рекао да српски полицајци који су пред Судом БиХ осуђени за убиство 1.000 муслиманских заробљеника у Кравици 13. јула 1995. године нису били на месту злочина и да их је он видео у оближњем селу Сандићи.

         Тужилац је тврдила да је „чиста фантазија„ сведокова прича о претњама, а он је узвратио да га Пакова „прави будалом„, док му „глава виси„ о концу.

         Веродостојност сведока, тужилац Пак је рушила цитирајући психијатријски налаз, за који је навела да је из процеса вођених против тог сведока, према којем је он „тупа... неуротична... пасивно-зависна... неинтегрисана и незрела особа„. Сведок је одговорио да „то први пут види”.

         У наставку суђења, Караџић је као сведока пред судије извео Владимира Матовића који је током рата у БиХ био саветник тадашњег председника СР Југославије Добрице Ћосића.

         Започети исказ Матовић ће наставити сутра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари