ДЕМУРЕНКО: Маркале није погодила српска граната, то је терористички акт

ПРВИ КАРАЏИЋЕВ СВЕДОК РУСКИ ПУКОВНИК КОЈИ ЈЕ РАДИО ЗА УНПРОФОР

  • Шанса да једна граната из минобацача погоди једну малу улицу је један према милион, нарочито ако је годину дана раније погодила исто тако малу улицу. То је потпуно немогуће”, рекао је Андреј Демуренко, алудирајући на прву експлозију на Маркалама у фебруару 1994.

         ПРВИ сведок одбране – руски пуковник Андреј Демуренко, који је био официр Унпрофора -  изјавио је пред Хашким трибуналом на суђењу Радовану Караџићу да минобацачка граната која је у августу 1995. испред сарајевске пијаце Маркале убила 43 и ранила 75 људи није могла бити испаљена са положаја Војске Републике Српске.

         „Маркале нису биле погођене минобацачком гранатом, то је био терористички акт на улицама Сарајева”, рекао је руски пуковник који је учествовао у истрази као официр Унпрофора, сугеришући да је мина постављена на тлу могла имати исти ефекат и оставити исти кратер на тлу.

         „Шанса да једна граната из минобацача погоди једну малу улицу је један према милион, нарочито ако је годину дана раније погодила исто тако малу улицу. То је потпуно немогуће”, рекао је сведок, алудирајући на прву експлозију на Маркалама у фебруару 1994.

         На Караџићевом списку од 16 сведока, које намерава да изведе у другој половини октобра, још су војни посматрач УН Ирац Пол Конвеј  и канадски припадници Унпрофора Џон Расел, Мишел Готје и Стефан Жудри, који ће, како се очекује, такође сведочити о експлозијама на Маркалама.

         Међу првим Караџићевим сведоцима су и официр Сарајевско-романијског корпуса ВРС Стеван Вељовић, као и Благоје Ковачевић, Душан Шкрба, Милорад Џида, Драган Малетић, Славко Генго и четири заштићена сведока.

         Караџић је за извођење доказа одбране тражио 600 радних сати, али му је расправо веће одобрило 300 сати, колико је за доказни поступак утрошило и тужилаштво. Одбрана је на ту одлуку уложила жалбу, о којој још није донета одлука.

         При крају одбране, Караџић намерава да изведе сведоке који би требало да негирају исказе сведока - „инсајдера” из ВРС.

         Одбрану пред Трибуналом, уколико одлучи да сведочи, окончаће сам Караџић.

         Током свог доказног поступка, тужиоци су пред судије „уживо” извели укупно 195 сведока, док су још толико `сведочанстава` у спис увели у писаном облику.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари