„Хашки адвокати”: Стална кашњења тужилаца Караџића лишила права на поштено суђење

ЖЕЛЕ ДА СЕ КАО „ПРИЈАТЕЉИ СУДА” УКЉУЧЕ У ЖАЛБЕНИ ПОСТУПАК И ПОМОГНУ ПРВОМ ПРЕДСЕДНИКУ СРПСКЕ

         УДРУЖЕЊЕ адвоката који раде пред међународним трибуналима затражило је да им се дозволи статус “пријатеља суда” у предмету против првог председника Републике Српске Радована Караџића, који је неправоснажном пресудом осуђен на 40 година затвора.

         Из Удружења адвоката желе да се појаве пред Механизмом за међународне трибунале – институцијом која води жалбени поступак Караџићу, да би навели да су стална кашњења хашких тужилаца у достављању доказа нарушила право на поштено суђење, преноси БИРН.

         „Кршења права одбране да им се доставе сви докази директно утичу на права оптужених и онемогућавају правилну припрему за суђење”, наводи се у поднеску.

         Из Удружења истичу да је Веће у процесу против Караџића закључило да су тужиоци 82 пута прекршили обавезу за достављање доказа, али да није адекватно казнило Хашко тужилаштво.

         Хашки трибунал је у марту прошле године Караџића неправоснажно осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за злочине у Сребреници, прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ, као и за „терорисање цивила у Сарајеву” и „узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце”.

         Истом пресудом Караџић је ослобођен оптужбе за геноцид у седам општина у БиХ 1992. године. На ту пресуду жалбе су уложили и Караџић и тужиоци.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари