Хашки тужиоци траже доживотну робију за Караџића и тврде да је имао „водећу улогу у злочинима“

ПОКУШАВАЈУ ДА ПРВОМ ПРЕДСЕДНИКУ РС ПРИПИШУ И „ГЕНОЦИДНЕ НАМЕРЕ“

        ХАШКО тужилаштво затражило је жалбом доживотну казну затвора за првог председника Републике Српске Радована Караџића, који је у марту прошле године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године, објавио је данас Хашки трибунал.

        Жалба је другостепеном судском већу Трибунала поднесена почетком децембра, и има 89 страна, док Караџићева жалба која је такође недавно објављена, има 233 стране.

        Хашко тужилаштво у жалби образлаже зашто сматра да Караџић заслужује доживотни затвор, тврдећи да казна од 40 година затвора није сразмерна тежини његове кривичне одговорности.

        „Караџићева кривична одговорност је без преседана и захтева сразмерно кажњавање. Санкција коју му је изрекло првостепено судско веће је очигледно неадекватна, недовољно образложена и представља злоупотребу дискреционих овлашћења“, наводи се у поднеску тужилаштва.

        Поред осталог, жалбом се тражи да Караџић буде проглашен кривим и за геноцид. Такође се тврди да су утврђени злочини последица заједничког злочиначког подухвата, те да су Караџић и остали припадници заједничког злочиначког подухвата имали геноцидне намере.

        „Караџићева водећа улога у злочинима почињеним широм БиХ га издваја као најозбиљнијег починиоца осуђеног пред Хашким трибуналом до сада“, наводи се у жалби.

        Караџић и хашки тужиоци имају рок да до 15. марта уложе одговоре на жалбе супротне стране, а усмено излагање жалби би требало да буде одржано на пролеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари