Хашко тужилаштво одбацило Караџићеве оптужбе против Карле дел Понте

АМЕРИЧКА АМБАСАДА У ХАГУ ПОТВРДИЛА ДА ЈЕ ОНА 16. АПРИЛА 2004. САД

ОТКРИЛА ПОВЕРЉИВИ СПИСАК МИЛОШЕВИЋЕВИХ СВЕДОКА

Карла дел Понте

  • Тужилаштво истиче да је Милошевић сам раније јавно рекао да намерава да позове истакнуте америчке званичнике да сведоче у његову одбрану и да депеша стога „једноставно представља обавештење Дел Понтеове америчкој влади о информацијама које ће свакако примити“

        ТУЖИЛАШТВО Хашког трибунала оповргло је данас тврдњу Радована Караџића да је бивша главна тужитељка тог суда Карла дел Понте пренела Американцима садржину поверљивог списка сведока одбране бившег председника Србије Слободана Милошевића.

        У поднеску Хашког тужилаштва истиче се да нема разлога да се верује да је Дел Понте одговорна за непоштовање суда и да је стога свака истрага о томе неоснована, с обзиром на то да је списак сведока раније поднео сам Милошевић као поверљиви документ, што значи да није био под печатом Трибунала.

        Караџић је Хашком трибуналу 27. септембра поднео захтев да истражи наводе да је Дел Понте одговорна за непоштовање суда.

        Бивши председник Републике Српске је тада од председника Хашког трибунала Теодора Мерона затражио да именује специјално судско веће које би размотрило евентуално именовање „пријатеља суда“, који би истражили ове наводе.

        Захтев се темељи на тајној депеши америчке амбасаде у Хагу, објављеној на Викиликсу, у којој је наведено да је Дел Понте 16. априла 2004. година потврдила представницима САД садржину поверљивог списка сведока који је Милошевић три дана раније био поднео Трибуналу.

        „Читајући директно с листе, она (Дел Понте) рекла је да списак обухвата бившег председника (САД) Била Клинтона, бившу државну секретарку Медлин Олбрајт, бившег секретара за одбрану Вилијема Коена, амбасадора Кристофера Хила, генерала Веслија Кларка и бившег амбасадора Ричарда Холбрука“, наведено је у копији депеше, коју је Караџић приложио уз захтев.

        Мерон је захтев усвојио после три дана и формирао веће које ће испитати да ли ће се покренути истрага.

        Тужилаштво истиче да је Милошевић сам раније јавно рекао да намерава да позове истакнуте америчке званичнике да сведоче у његову одбрану и да депеша стога „једноставно представља обавештење Дел Понтеове америчкој влади о информацијама које ће свакако примити и у складу с којима ће деловати током суђења и на које им је, штавише, сам Милошевић делимично скренуо пажњу“.

        „Уколико Веће донесе супротан закључак и одлучи да покрене истрагу, та истрага неизбежно мора да обухвати понашање оптуженог, његовог правног саветника и његовог тима одбране у погледу јавног изношења захтева и депеше“, сматра тужилаштво.

        Оно, такође, истиче да је Караџић јавно износио исти материјал, јер је у судници обелодањивао ко ће сведочити у његову одбрану.

        Одлука оптуженог и његовог тима одбране да јавно изнесе овај материјал указује на то да они и сами не верују у свој аргумент да такво понашање представља непоштовање суда, указује тужилаштво.

        (Тањуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари