Караџићева одбрана тражи поништавање пресуде и - ново суђење

ПРАВНИ ТИМ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИК РС ОСПОРИО ПРЕСУДУ ЧАК ПО 46 ЖАЛБЕНИХ ОСНОВА

        ОДБРАНА Радована Караџића, данас је на почетку жалбене седнице пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу затражила да се поништи пресуда и да се наложи ново суђење.

        Тужилаштво у жалби захтева казну доживотног затвора за Караџића.

        Тим одбране, како је пренела РТРС, износи аргументацију по 46 жалбених основа.

        Одмах на почетку данашњег обраћања жалбеном већу, одбрана је затражила да буде поништена првостепена пресуда хашког трибунала и да буде наложено ново суђење.

        Караџић је уложио је у децембру 2016. године жалбу хашком суду на пресуду, којом је осуђен на 40 година затвора „због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у БиХ 1992-1995. године“.

        Поједине чињенице су погрешно представљене, права су запостављена, чињенице изврнуте, а мотиви скривени, рекао је данас Радован Караџић.

        Караџић је, како преноси АП, говорио о томе да су Срби деловали у самоодбрани у Босни и Херцеговини, а судије је оптужио да су игнорисали изјаве сведока одбране.

       „Постоји толико доказа да наша стратегија није била офанзивна. Наша стратегија је била дефанзивна у читавој Босни. Територије нису преузете силом“, рекао је Караџић.

        Караџић је рекао да након проучавања свих доказа и аргумената тужилаштва верује да пресуда „није безбедна“ и да се нада да ће је суд одбацити.

        Одбрана се нада да ће успети да докаже непостојање везе Караџића са дешавањима у Сребреници, што би, како очекују, утицало макар на висину пресуде.               

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари