Караџић: Ко год је починио злочин у Сребреници - издајник је српског народа

ТВРДИ ДА МУ ЈЕ АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ ПРЕДЛАГАО УЈЕДИЊЕЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

Др Радован Караџић

  • Поводом Сребренице још указао: То се никад није десило у нашој историји, и није се смјело догодити ни сада. То је било потпуно идиотски и глупо, починити злочин који се могао избјећи, и то на крају рата који смо добијали          

        РАДОВАН Караџић је - уз напорну и дугачку процедуру са потписивањем неколико докумената и одобрењем самог Суда и, у овом случају, осуђеника - пристао да, после немачког Цајта, у свом првом интервјуу за српске медије после пресуде Трибунала, и пошто је осуђен на 40 година затвора, због геноцида у Сребреници и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у Босни и Херцеговини - за Недељник одговори на питања о ратним дешавањима деведесетих, својој улози у тим догађајима, о узроцима и последицама, ко је крив за распад Југославије, о злочинима, Сребреници, свом хапшењу и изручењу...

        „Рат сам доживио са великом тугом, чак и прије него што је рат избио. Био сам прилично сигуран шта ће се десити ако се ток догађаја настави, и продужи са гурањем ка нелегалној и једностраној независности. И то не само на основу прошлости већ и на основу онога што се дешавало у Хрватској 1991. године", рекао је Караџић.

        Он је у разговору за Недељник рекао да су по његовом мишљењу главни кривци за рат „изван Босне и Југославије“.

        „Иако међуетнички односи нису били идеални, нама је ишло врло добро и са муслиманским и са хрватским странкама. Ја сам имао веома добар однос са господином Изетбеговићем...“, рекао је Караџић.

        Први председник Републике Српске и хашки осуђеник жали због распада Југославије и начина на који је растурена.

        „Ако је Југославија морала бити растурена, то је требало учинити као у Скандинавији. Мени се свиђала Хрватска, тамо сам стекао добар дио своје едукације, и никад лично нисам имао никаквих проблема, али њихова осјећања против Југославије и Срба су превладала и резултирала још једним крвопролићем“, рекао је Караџић.

        О одговорности за злочине у Сребреници, Караџић је рекао:

        „Ко год је то урадио, био је то издајник српског народа и највише је оштетио српске интересе. То се никад није десило у нашој историји, и није се смјело догодити ни сада. То је било потпуно идиотски и глупо, починити злочин који се могао избјећи, и то на крају рата који смо добијали. За нас је то било потпуно неочекивано и невјероватно. Као да је то учинила нека поремећена памет", рекао је Караџић.

        Он је у разговору за Недељник говорио о предратним договорима са Алијом Изетбеговићем, односу према Хрватској, како је Изетбеговић предлагао уједињење Србије и Српске, о Милораду Додику, сећањима на сусрете са Александром Вучићем, зашто Сарајево још увек доживљава као свој град, шта би радио данас да је на слободи.

        Недељник

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари