Караџић почасни председник Покрета „Избор је наш“

БАЊАЛУКА ИЗЛЕПЉЕНА ПЛАКАТИМА СА РОЂЕНДАНСКОМ ЧЕСТИТКОМ

ПРВОМ ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

          БАЊАЛУЧКИ Покрет „Избор је наш“ прогласио је др Радована Караџића - првог Председника Републике Српске - за свог почасног председника.

          - Караџић је сагласност за то дао речима да је Покрет у свом програму и називу српски, национални и демократски. А ми смо се за то одлучили јер верујемо да др Караџић није крив за оно за шта га оптужује Хашко тужилаштво. Зато што се ставио на чело српског народа кад је било најтеже и, заједно са СДС-ом, народом и војском, створио Републику Српску. А ни сада у Хашком суду није одустао да је на најбољи могући начин брани - нагласио је председника Покрета Дане Чанковић, па наставио:

          - Зато што је спречио братоубилачки рат, учествовао у враћању веронауке у школе, његова ратна наређења показују хуманистички карактер његове личности. Зато што је упозорио да нико нема право повести грађански рат, покушао наговорити муслиманске политичаре да не започињу рат у коме би муслимански народ нестао. Говорио је да Срби ратују левом руком како би се муслимански народ и њихови политичари вратили на прави пут, да преговарају.

          Према његовима речима, председник Караџић имао је и пуно противника. Када су му говорили да се најоштрије обрачуна са њима, он је рекао: „Ко сам ја да им на такав начин судим“.

          Знамо, додао је, да је Хашки суд неправедан и политички суд, али га др Караџић уважава, како би на достојанствен начин разоткрио и изнео истину о разбијању Југославије и рату на овим просторима. Потврда томе је и одлука судског већа да оде у Сарајево и Сребреницу, што је од огромне важности.

          Чанковић је на конференцији за новинаре честитао рођендан првом Председнику Републике Српске и пожелео му добродошлицу на почасну функцију председника Покрета, те додао:

          „И, као што се Ви, без обзира што сте у притвору, зато што сте невини, осећате слободним, тако и ми, без обзира што нисте физички присутни, имамо Вас у мислима и у нашим срцима. Живели и Бог да Вас чува!“.

          Поводом рођендана др Караџића, у Бањалуци су осванули плакати којима Покрет „Избор је наш“ првом Председнику Републике Српске честита рођендан.


Слични садржаји

Коментари