Караџић уложио жалбу на 238 страница којом доказује да је имао нефер суђење и да је невин

ОСПОРИО И „ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ” И СРПСКУ КРИВИЦУ ЗА МАРКАЛЕ

Др Радован Караџић

        БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић поднео је Механизму за међународне трибунале писану жалбу на пресуду којом је осуђен на 40 година затвора због злочина у БиХ.

        У поднеску на 238 страница, Караџић је навео 48 суштинских и процедуралних грешака судског већа, које су, по њему, довеле до тога да у марту ове године буде проглашен кривим.

        Караџић сматра, како се наводи у поднеску, да је погрешан процес довео до нефер исхода: „Уколико се не исправе, суђења с грешком и нефер пресуде, попут моје, само ће убрзати бекство држава попут Јужне Африке и Русије од међународног правног система јер је систем политизиран и заснован на двојним стандардима. То би могло уништити могућност за међународну правду“.

        У делу жалбе који се односи на „геноцид“ у Сребреници“, Караџић је навео да „никада озбиљнија осуда није стајала на лабавијим ногама“. Према његовим речима, закључак Судског већа да је учествовао у убиствима заробљеника у Сребреници на основу нејасног пресретнутог разговора је „несигуран, неоснован и нетачан“.

        Караџић је уложио жалбу и на део пресуде којим је проглашен кривим за гранатирање Сарајева. У писаној жалби је навео да првостепено веће није ценило његове наредбе да се води рачуна о цивилима, као и да је игнорисан извештај Уједињених Нација о гранатирању пијаце Маркале.

        У делу пресуде којим је проглашен кривим за злочине на подручју 20 општина у БиХ, Караџић се жалио да су његове изјаве о „политичкој аутономији“ погрешно протумачене како би се извукао закључак о етничком чишћењу, те додао да је теорија удруженог злочиначког подухвата погрешно примењена.

        Караџић се жалио и на сам поступак, наводећи 26 основа због којих су, како тврди, нарушена његова права. Међу њима су кршење обавеза хашких тужилаца да му доставе све доказе, као и одлука већа да му не дозволи да сам себи поставља питања уколико би сведочио у своју корист.

        Караџић је навео и да су његова права нарушена обзиром да веће није наложило генералу Ратку Младићу да одговара на питања када је позван као сведок.

        Члан одбране Радована Караџића, Марко Сладојевић изјавио је за РТРС да је жалба у великој мери показује бесмисленост и безобзирност првостепене пресуде.

        „Ми смо још у завршном поднеску поднели првостепеном судском већу преко 4-5 хиљада докумената, доказа одбране, у којима смо доказали да је први председник Републике Српске у потпуности невин“, каже Сладојевић.

         РТРС

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари