Караџић због пропуста тужилаштва тражи ново суђење

ТРИБУНАЛ МУ НИЈЕ СТАВИО НА РАСПОЛАГАЊЕ ЧАК 406 - ШТО ЈЕ 25%

ОД УКУПНОГ БРОЈА - ДОКУМЕНАТА КОЈЕ КОРИСТИ У ПРОЦЕСУ

  • Размере кршења обавезе о прослеђивању доказа у мом случају су без преседана у историји међународног кривичног права, оценио је Караџић у поднеску

        ХАШКО тужилаштво је Радовану Караџићу до почетка суђења у октобру 2009. године ставило на увид 1.625 сведочења или изјава сведока, на укупно 224.448 страна, али је пропустило да му проследи још 406 таквих докумената. А то значи - како је Караџић нагласио у поднеску упућеном Судском већу, да је увучен у судски процес у којем не зна шта је „невероватних 25 одсто” доказа и докумената оних који га оптужују.

        Указујући на ову, најблаже речено, нерегуларност - први председник РС затражио је од Хашког трибунала да му одобри ново суђење. При том је упозорио: да започето није и не може бити правично због бројних пропуста тужилаштва да обелодани доказни материјал.

        Указујући да су се такви пропустили наставили и током суђења, Караџић је подсетио да је чак и Претресно веће 58 пута констатовало на то да Тужилаштво није испунило своје обавезе.

        „Размере кршења обавезе о прослеђивању доказа у мом случају су без преседана у историји међународног кривичног права”, оценио је Караџић у поднеску.

        С обзиром да није испуњена обавеза о објављивању доказа, ни само суђење не може бити фер, регуларно и успешно и Веће би стога морало да наложи ново, правично суђење, закључио је Караџић.

        Караџић је пред Хашким трибуналом оптужен за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

        Ухапшен је у јулу 2008. године и изручен Трибуналу, после 13 година у бекству.

        Суђење му је почело 16. октобра 2009. године, а Тужилаштво је у мају ове године саслушало последњег сведока оптужбе.

        Почетак доказног поступка одбране Караџића заказан је за 16. октобар. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари