Караџићевој одбрани забрањено да прелиминарно образложи жалбу на првостепену пресуду

ОДБИЈЕНИ ЗАХТЕВИ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС ДА МУ ДОЗВОЛЕ ЛАПТОП И ГЛЕДАЊЕ ДВЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ ИЗ БиХ

         ОДБРАНА првог председника Републике Српске Радована Караџића затражила је од Хашког трибунала да јој омогући да на редовним статусним конференцијама прелиминарно образлажи жалбу на првостепену пресуду, чему су се тужиоци успротивили.

         На основу предлога одбране, Караџић и тужиоци имали би на свакој расправи о стању у поступку по 20 минута за образлагање основа жалби.

         Тужиоци су се успротивили том предлогу, истичући да, према судском правилнику, теме статусне конференције могу да буду процедурална питања, здравље оптуженог и услови под којима је притворен, а са тиме се сагласио и судија Теодор Мерон.

         Караџић је, говорећи о захтевима које је упутио Трибуналу и о томе у којој мери су испуњени, рекао да је ускраћивање слободе довољно драстично, због чега не би требало допустити ускраћивање других ствари.

         „Поставља се питање да ли је укинута смртна казна или су притвор и затвор уствари одложена смртна казна у којој се човеку ускраћују основна права?“, упитао је Караџић.

         Он је навео да се стандарди у различитим затворима у којима се налазе притвореници драстично разликују.

         „Судови би требало да одлучују о потребама затвореника, а не затвор. Када видим услове у којима се налазе неки притвореници који служе у Естонији или другим земљама, а ми више немамо ни фрижидер у просторији“, напоменуо је Караџић.

         Он је поново затражио да му буде омогућено да у притвору користи лаптоп јер има болове у леђима услед вишесатног седења за десктоп рачунаром.

         Осим тога, Караџић је затражио и да му се дозволи приступ интернету и Скајпу, како би лакше дошао до материјала за рад и комуницирао са породицом.

         Караџић је рекао да је могао да гледа свега два телевизијска канала из БиХ, али да му је и то сада ускраћено.

         Бивши председник Републике Српске навео је да се тренутно осећа боље и да је задовољан односом који према њему има особље у судском притвору.

         На ранијим статусним конференцијама он се неколико пута жалио да му се здравствено стање погоршало током година проведених под притворским режимом живота и да је проблем у холандским прописима по којима ради здравствена служба у притвору.

         Наредна расправа о стању у поступку против Караџића требало би да буде одржана у року од 120 дана од данашње. Хашки трибунал је 24. марта прошле године неправоснажно осудио Караџића на 40 година затвора.

         Караџић се у судском притвору у Схевенингену налази од 30. јула 2008. године.

         (Срна)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари