Караџићу наложено да учествује са 146.501 евром у финансирању своје одбране

 ОДЛУКА СЕКРЕТАРИЈАТА ХАШКОГ ТРИБУНАЛА КОЈА НИКОГА НЕЋЕ ИЗНЕНАДИТИ  

        СЕКРЕТАР Хашког трибунала Џон Хокинг објавио је да је први председник Републике Српске Радован Караџић у могућности да делимично учествује у плаћању своје одбране са 146.501 евром, објављено је данас у овом суду.

       Караџић је одлучио да се сам заступа пред судом и у септембру 2008. године, неколико месеци након хапшења и трансфера у Хаг, поднeо је захтев Секретаријату да му се доделе средстава, јер није у могућности да сам плаћа своју одбрану.

       Секретар је, истражујући финансијске могућности оптуженог, утврдио да се, према породичном праву Републике Српске, имовина супружника сматра заједничком, те да је његова супруга до 28. марта ове године била регистровани сувласник пословне компаније и непокретне имовине на Палама.

       У доношењу одлуке секретар је узео у обзир да супруга оптуженог редовно прима пензију и износ средства на његовом рачуну у Притворској јединици УН.

       Хокинг наводи да ће сума која ће убудуће бити исплаћивана за Караџићеву одбрану бити умањена за безмало 150.000 евра на начин на који се договоре оптужени и секретар.

       Тим одбране Радована Караџића има шест чланова, а главни правни саветник је амерички адвокат Питер Робинсон.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари