Лекари болнице „Ерасмус“ из Ротердама тврде да у Шевенингену нема епидемије малигних обољења

РАДОВАН КАРАЏИЋ ТВРДИО ДА ПОСТОЈИ И ДА ЈЕ УСЛОВИМА У ПРИТВОРУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Др Радован Караџић

  • Одрадили задатак да прикрију, зато тврде: „У овом случају ради се о мешавини различитих врста рака које имају различите узроке, а који су највероватније започели пре него што су особе притворене“
  • ФАКТИ: Какви лекари, какво професионално поштење! Тврде да су „највероватније започели пре него што су особе притворене“! Како згодна и подмукла реч НАЈВЕРОВАТНИЈЕ!

        СТРУЧНА анализа спроведена на захтев одбране хашког оптуженика Радована Караџића да се истраже учестали узроци обољевања од малигних болести у притвору Хашког трибунала у Шевенингену, показала је да нема везе између услова у притвору и појаве рака код затвореника, објавила је данас Балканска истраживачка мрежа (BIRN), преноси ХИНА.

        Анализу је спровео стручни тим здравственог центра у Ротердаму, који је у закључку одбацио наводе Караџићеве одбране како у хашком притвору постоји „епидемија малигних обољења“, јер није утврђено да су затвореници изложени повећаном ризику обољења од рака.

        Доктори здравственог центра „Ерасмус“ у Ротердама су секретаријату Хашког суда послали завршни извештај након анализе оболелих особа које се налазе у притвору у Шевенингену. У извештају се наводи да не постоје докази о повећању оболелих у притвору.

        „У овом случају ради се о мешавини различитих врста рака које имају различите узроке, а који су највероватније започели пре него што су особе притворене. Дакле, вероватност да постоји одређени повећани ризик од обољења раком је немогућ“, наводи се у извештају.

        Ротердамски доктори су спровели анализу обољења у хашком притвору по налогу председника суда Теодора Мерона, који је прихватио захтев Караџићеве одбране да се испитају разлози појаве малигних обољења код притвореника оптужених за ратне злочине.

        Караџић се и сам пред судијама жалио на погоршано здравствено стање. Ратни вођа босанских Срба, Караџић, осуђен је првостепеном пресудом на 40 година затвора у марту 2016. године. На пресуду су се жалиле обе стране, Караџић, који је тражио ослобађајућу пресуду у другостепеном поступку и тужилаштво, које тражи изрицање доживотне казне.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари