Милан Мартић ће побити исказ Милана Бабића

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК РСК

НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ БИЋЕ СВЕДОК ОДБРАНЕ РАДОВАНА КАРАЏИЋА

Милан Мартић

        ЗА НАРЕДНУ недељу је најављено сведочење Милана Мартића у поступку одбране првог председника Републике Српске (РС) Радована Караџића.

        Од јануара 1991. до августа 1995, Мартић се налазио на разним руководећим функцијама - био је председник, министар одбране, министар унутрашњих послова у Српској аутономној области (САО) Крајина, и Републици Српској Крајини (РСК).

        НАТО-трибуналу га је осудио на 35 година затвора, а на издржавање казне је упућен у Естонију.

        Мартићево сведочење било је најављено за почетак марта, али је исказ одложен због решавања по његовом захтеву да у судници буде присутан адвокат Предраг Милованчевић, који га је заступао у првостепеном и у жалбеном поступку у Хагу.

        Караџић је Мартићево сведочење тражио ради побијања исказа Милана Бабића, који је од августа 1991. до фебруара 1992. године, обављао је функцију премијера САО Крајине, а затим председника РСК. Бабић је у марту 2006. наводно извршио самоубиство у Притворској јединици у Схевенингену, за време сведочења у поступку управо против Мартића.

        Бабић је у Трибуналу 2004. признао кривицу за прогоне и био је осуђен на 13 година затвора. Његова изјава је понуђена као доказ у Караџићевом предмету у складу са правилом које се односи на преминуле сведоке.

        Мартић ће сведочити да се Караџић „залагао за очување Југославије применом мирољубивих и дипломатских средстава“ и да је „био изузетно толерантан човек, који није мрзео муслимане или Хрвате и није имао намеру да ствара етнички чисту српску територију“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари