МЛАДИЋ: Ово је сатански трибунал који суди Србима

РАТНОМ КОМАНДАНТУ ВОЈСКЕ РС У ХАГУ НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО ДА ПРОЧИТА ИЗЈАВУ ОД СЕДАМ СТРАНА, А ОН ТАДА ОДБИО ДА СВЕДОЧИ

  • „Ја овај Хашки трибунал не подносим нити га признајем и не могу пред њим да сведочим ни да се заклињем, јер је то притисак на мене као личност, на моје здравље и мој народ“, рекао је Ратко Младић када је позван да устане и да као сведок положи заклетву
  • „Уз сво уважавање Радована Караџића и напора које чини и које је чинио за спас нашег народа, а и ја сам допринео да учинимо понешто доброга, не бих желео да пропадне ово суђење, па ако имате могућности и времена да саслушате седам страна које сам ја написао уочи Светог Саве, а данас је његова слава. Ако вам то није на одмет, ја бих то прочитао, па после могу да се закунем“, рекао је Младић назвавши Хашки суд сатанским који суди Србима
  • Караџић се сложио, рекавши: Уз све ризике ја сам вољан да дозволим Младићу да то прочита иако не знам шта је у његовој изјави
  • Хвала што сте ми забранили да изговорим оно што сам написао. Потврђујете тезу да Трибунал није суд већ сатански суд, рекао је Младић када су му саопштили да је његово сведочење завршено
  • „Радоване хвала и извини, молим те, не дају ми идиоти“, рекао је Младић Караџићу док је излазио из суднице

           ГЕНЕРАЛ Ратко Младић, ратни командант Војске Републике Српске (ВРС), појавио се данас у судници Хашког трибунала, да би сведочио на суђењу Радовану Караџићу, ратном председнику РС.

           Младић је на самом почетку претреса нагласио да ће дати изјаву, али да не признаје Хашки трибунал.

           - Даћу изјаву, али не признајем ваш суд - Хашки трибунал за мене не постоји - изјавио је Младић.

           Реаговао је председавајући Претресног вијећа О-Гон Квон, обраћајући се Младићевом браниоцу, адвокату Бранку Лукићу, уз опаску да је јасно да Младић одбија да сведочи, на што је Лукић одговорио одрично, потврдивши да је његов брањеник вољан да да изјаву.

           Младић је почео с полагањем заклетве и замолио да му обезбеђење донесе зубну протезу из ћелије.

           Након тога, председавајући Претресног већа дао је 20-минутну паузу.

           На почетку суђења Младићев адвокат затражио је да се уважи захтев одбране да Ратко Младић не сведочи у процесу Радовану Караџићу.

           „Поднели нисмо неколико захтева како бисмо спречили сведочење Младића. Према нашем мишљењу Младић не може и не жели да сведочи због лошег здравља. Он се позива на своје право, због предрасуда које иду њему на штету. Није у питању само његово здравље, већ и његово право. Лекари су нам рекли да он има проблема са сећањем, поремећај памћења и не може наћи разлику између истине и фикције и уверен је да говори истину кад и то не ради. Због тих празнина у памћењу такве особе измишљају чињенице како би попуниле празнине. Ми сматрамо да то чини Младића неподобним да сведочи. Два здравствена стручњака одбране закључила су да се он излаже ризику анемичког напада уколико буде изложен оваквом стресу. То чини сведочење непримереним и штетним за њега. Тражимо да Младића прегледа тим стручњака који ће утврдити његово здравствено стање и установити да ли је способан да свјдочи“, казао је Младићев адвокат Бранко Лукић.

           Он је истакао да присиљавање Младића да сведочи у предмету негира његово право на ћутање.

           „Уз пуно уважавање, сматрамо да Међународни суд крши његова људска права“, казао је Лукић.

           Адвокат Питер Робинсон, који је главни правни Караџићев саветник, замолио је у његово име Младића да сведочи, упркос здравственом стању.

           „Генерал Младић је једина особа на свету која зна шта се десило током рата у БиХ. Караџић тражи од Младића да му помогне, јер се он не бори само за своју слободу већ и за наставак постојања Републике Српске. Зна да Младић није добро, али га моли да се потруди и сведочи“, нагласио је Робинсон.

           Захтев Младићевог адвоката да он не сведочи, био је одбијен.

           „Веће сматра да не кршимо одлуку када је реч о правима Ратка Младића. Веће прима к знању ваше аргументе, али сматра да у овом тренутку није потребан здравствени преглед. Веће је уверено да има довољно информација о здравственом стању и донело је одлуку да Младићево здравствено стање није толико угрожено“, О-Гон Квон.

           Након тога, Већу се обратио Ратко Младић.

           „Ја овај Хашки трибунал не подносим нити га признајем и не могу пред њим да сведочим ни да се заклињем, јер је то притисак на мене као личност, на моје здравље и мој народ“, казао је Младић када је позван да устане и да да свечану заклетву.

           „Уз сво уважавање Караџића и његове напоре које чини и које је чинио за спас нашег народа, а и ја сам допринео да учинимо понешто доброга, не бих желео да пропадне ово суђење, па ако имате могућности и времена да саслушате седам страна које сам ја написао уочи Светог Саве, а данас је његова слава. Ако вам то није на одмет, ја бих то прочитао, па после могу да се закунем“, рекао је Младић назвавши Хашки суд сатанским који суди Србима.

           О-Гон Квон је након тога поново препоручио Младићу да положи заклетву и да одговори на питања Караџића те истакао да му неће дозволити да прочита документ.

           „Ја молим да дозволите да прочитам не документ, већ моју изјаву која ће вас интересовати“, рекао је поново Младић.

           Судија О-Гон Квон га је још једном питао хоће ли дати свечану изјаву.

           „Ви сте судија О-Гон Квон подоста млађи од мене, вршите притисак на мене без разлога, а ја се не плашим никога осим Бога, чиста ми је савест. Ваше флоскуле и лажне оптужбе не бендам. Да не бих ја замарао ове људе овде и све вас, даћу изјаву, али не признајем ваш суд. Он за мене не постоји“, рекао је Младић.

           Након тога је пристао да изговори:“Свечано изјављујем да ћу говорити истину, целу истину и ништа осим истине“.

           По завршетку паузе Караџићу је дозвољено да поставља питања Младићу.

           „Генерале, хтели сте нешто рећи Већу и не бих хтио да вас ускратим. Могу ли да Вас замолим да то сада кажете“, обратио се Караџић Младићу.

           Тачније Караџић је тражио да дозволе Младићу да прочита изјаву коју је писао.

           Међутим, Веће то опет није дозволило, већ је затражило од Караџића да почне постављати питања.

           Које сте дужности обављали током војничке каријере? -питао је Караџић.

           „Мени је 71. година. На бројним дужностима сам био у својој каријери од 1965. када сам постао официр па док ме нису ухапсили. На то ваше питање ћу одговорити да има у мом досјеу кад сам на којој дужности био. Службовао сам на простору Македоније...“, говорио је Младић, а након тога изјавио:

           „Ја не могу и не желим да свједочим због мог здравственог стања. Према савету својих адвоката изјављујем да задржавам своје право да не сведочим и одбијам да сведочим због могућности да ми буде угрожено здравствено стање као и моја права као оптуженог у мом предмету. Пошто ми не дозвољава судија, ја сам написао седам страна које су интересантне. Ја бих замолио да прочитам јавно, да сви чују. То ће разумети наш народ, јер ја не браним ни себе ни тебе већ ми бранимо свој народ“, рекао је Младић.

           Веће је поново одбило његов захтјев и судија је затражио од Караџића да постави ново питање.

           Да ли сте ме икада информисали, усмено или писмено, да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани, да их стрељају или да ће бити стрељани?

           „Ја не могу и не желим да сведочим због мог здравственог стања. Према савету својих адвоката изјављујем да задржавам своје право да не сведочим и одбијам да свјдочим због могућности да ми буде угрожено здравствено стање као и моја права као оптуженог у мом предмету. А овде сам писао и о тим догађајима о којима ме ви питате, али судија ми не дозвољава да то прочитам“, одговорио је Младић.

           Веће је одлучило да не присиљава сведока да одговори на питање те замолило оптуженог да пређе на следеће питање.

           Да ли смо се икада договорили да ће грађани Сарајева бити подвргнути терору, бомбардовању или снајперисању?

           „Ја не могу и не желим да сведочим због мог здравственог стања. Према савету својих адвоката изјављујем да задржавам своје право да не сведочим и одбијам да сведочим због могућности да ми буде угрожено здравствено стање као и моја права као оптуженог у мом предмету“, одговорио је поново Младић.

           „Да ли имате намјеру да одбијете да одговорите на сва питања која треба да вам постави Караџић“, питао је судија, а Младић је казао да ће Караџић добити исти дговор на свако питање.

           Шта су били разлози за гранатирање или снајперско деловање наше војске према Сарајеву?

           „Ја не могу и не желим да сведочим због мог здравственог стања. Према савету својих адвоката изјављујем да задржавам своје право да не сведочим и одбијам да сведочим због могућности да ми буде угрожено здравствено стање као и моја права као оптуженог у мом предмету.“

           Да ли је међу нама постојао договор или разумевање да се протерају муслимани и Хрвати који су живели на територијама под контролом српских снага?

           „Господине председниче, ја не могу и не желим да сведочим због мог здравственог стања. Према савету својих адвоката изјављујем да задржавам своје право да не сведочим и одбијам да сведочим због могућности да ми буде угрожено здравствено стање као и моја права као оптуженог у мом предмету“, поновио је Младић истакавши да може, ако му дозволе да прочита оно што је написао.

           „Седам страна није много, а биће интересантно“, казао је Младић.

           „Уз све ризике ја сам био вољан да дозволим Младићу да то прочита јер ни ја не знам шта је то у изјави“, рекао је Караџић затраживши од Већа да дозволи Младићу.

           Али, председавајући судија је то опет одбио.

           „Хвала што сте ми забранили да говорим оно што сам написао. Потврђујете тезу да Трибунал није суд већ сатански суд“, рекао је Младић када су му казали да је његово сведочење завршено.

           „Радоване хвала и извини, молим те, не дају ми идиоти“, рекао је Младић Караџићу док је излазио из суднице.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари