ШЕШЕЉ: Срби чине 90 одсто становништва БиХ - Срби православни, Срби муслимани и Срби католици

СУЂЕЊЕ КАРАЏИЋУ БИЋЕ НАСТАВЉЕНО 10. ЈУНА

- ЛИДЕР РАДИКАЛА НАСТАВЉА СВЕДОЧЕЊЕ

  • Наступивши као сведок Радована Караџића, одбацио оптужбу о постојању српског такозваног удруженог злочиначког подухвата и навео да је он често био у сукобу са његовим тобожњим члановима, са Слободаном Милошевићем, који га је хапсио неколико пута, и са Жељком Ражнатовићем Арканом, кога је често критиковао
  • Потврдио да „Караџић није имао непријатељски став према муслиманима или Хрватима“, а за оптужбу да су заједно учествовали у удруженом злочиначком подухвату рекао је да је лажна
  • За своју некадашњу изјаву о постојању четничких група у Загребу - рекао да је била „блеф како би се смањио притисак на Србе“

        ЛИДЕР Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас, сведочећи у одбрани Радована Караџића пред Хашким трибуналом, да се он и данас, као и 1991. године заузима за политику српског националног јединства у БиХ, у којој живи више од 90 одсто Срба.

       „Има понеки Чех, Пољак, Мађар, понеки Украјинац, а све друго су Срби православци, Срби муслимани и Срби католици. Мој циљ је био да се сачува јединствено српско национално биће, без обзира на вероисповест“, рекао је Шешељ.

       Када му је председавајући судија О-Гон Квон прочитао правило из Правилника према којем може да одбије да одговори на било које питање судија или страна у поступку, уколико сматра да би га одговор могао инкриминисати, Шешељ је рекао да судија „ваљда добро зна да њега нико ни на шта не може да наговори и да је спреман да одговори на сва питања која поставе Караџић или друга страна која себе назива тужилаштвом“.

       Караџић је у судници прочитао сажетак изјаве сведока, где Шешељ потврђује да „Караџић није имао непријатељски став према муслиманима или Хрватима“, а за оптужбу да су заједно учествовали у удруженом злочиначком подухвату рекао је да је лажна.

       Шешељ је навео да је он често био у сукобу са „другим члановима такозваног удруженог злочиначког подухвата, као што су Слободан Милошевић, који га је хапсио неколико пута, и са Жељком Ражнатовићем Арканом, кога је често критиковао“.

       Шешељ је још рекао да је „Караџић био политички савезник Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице“, а да га је он „подржавао по неким питањима, а по некима му се супротстављао, као што је то било када је склопио споразум са Матом Бобаном 1993. године“.

       Тужилац Ален Тигер илустровао је однос између СРС и Српске демократске странке (СДС), цитирајући изјаву коју је Шешељ дао 24. маја 1991. године, када је са Караџићем боравио на Палама и, чекајући на почетак емисије „Умијеће живљења“, на питање „какве нам новости доносите из Босне“, одговорио: „СРС подржава политику СДС-а у БиХ. Караџић је истински вођа српског народа и ужива неподељено поверење“.

       Тигер је навео да је Шешељ тада рекао да је учествовао у формирању четничке команде на Романији и имао консултативне састанке са четничким командантима из источне Херцеговине и босанске Крајине.

       Тужилац је затим цитирао Шешељеву изјаву према којој ће „уколико дође до акције против Срба, доћи до акције 'око за око'“, те да је „када се спроводи освета, освета слепа и биће невиних жртава“.

       „Ако војска хитно не разоружа усташе, биће много крви“, цитирао је даље Тигер и упитао да ли то одражава Шешељев став у погледу акција које је намеравао да предузме.

       „То одражава моје мишљење 1991. и моје данашње мишљење. Ако неко угрожава српски народ, Срби треба да узврате истом мером. Доста је било понижавања српског народа, разарања српског националног бића и уништавања српских градова и села“, изјавио је Шешељ.

       Он је рекао да је тврдња о постојању четничких група у Загребу била његов „блеф како би се смањио притисак на Србе“.

       „Срби су у то време масовно бежали из Загреба, Вараждина, Сиска, вршила се тортура над њима и многи су побијени, многи опљачкани. Нисам, нажалост, имао довољно моћи да реализујем претњу. Југословенска народна армија (ЈНА) тада још није била ангажована, држала се као неутрална сила и углавном је реаговала када би Хрвати добили по носу или да их извуче из обруча“, рекао је Шешељ.

       Шешељ, који се трибуналу предао добровољно 24. фебруара 2003. године, у притворској јединици чека на изрицање првостепене пресуде по оптужници за прогоне несрпског становништва у БиХ, у Хрватској и у Војводини, заказано за 30. октобар.

       Суђење Караџићу биће настављено у понедељак, 10. јуна, када ће Шешељ наставити да даје исказ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари