Торбица: Постоји алтернатива ЕУ која јача сваки дан – приступање БРИКС

НАЈАВИО ДА ЋЕ ПОКРЕТ СОЦИЈАЛИСТА ОВЕ ЈЕСЕНИ ОДРЖАТИ ВЕЛИКИ СКУП СА ПРЕДСТАВНИЦИМА БРИКС

Бојан Торбица

* Скуп назвао „конгресом“ и нагласио: „Ми смо коалициони партнери владајуће Српске напредне странке. То је један од корака у програму који промовишемо од његовог настанка. Два стуба наше политике су подршка Српском свету и сарадња са организацијама попут БРИКС

* „Написали смо, наводи Торбица,  резолуцију која предлаже да се призна да је европски пут зашао у ћорсокак, што је очигледно. Већ 20 година Србију и њене грађане обмањују да могу да постану део ЕУ, али видимо да није тако. Већ десет година им се није придружила ни једна земља. На последњем самиту је речено да ЕУ треба да се припреми за пријем нових чланица тек до 2030. године“

* И указује: У саставу БРИКС-а су земље традиционално пријатељске Југославији и Србији. Ниједна од земаља оснивача БРИКС није признала независност Косова

_________________________________________________________

         ПOКРЕТ социјалиста Србије, који је у Скупштини иницирао разматрање резолуције о приступању Србије БРИКС-у, одржаће на јесен конгрес на ком ће учествовати српски стручњаци и представници земаља чланица БРИКС-а како би се јавност упознала са условима и погодностима чланства у овој организацији, рекао је заменик председника Покрета Бојан Торбица.

         - Ми смо коалициони партнери владајуће Српске напредне странке. Ово је један од корака у нашем програму који ми промовишемо од његовог настанка. Два стуба наше политике су подршка Српском свету и сарадња са организацијама попут БРИКС-а - рекао је Торбица.

         Према његовим речима, директор Безбедносно-информативне агенције БИА Александар Вулин је и раније предлагао да грађани Србије изађу на референдум и определе се - за БРИКС или за ЕУ.

         Због тог предлога, Покрет социјалиста сарађује са Институтом за стратешки друштвени дијалог и планира да окупи интелектуалце и стручњаке из Србије како би крајем септембра или почетком октобра одржали конгрес са представницима из земаља БРИКС-а. Тема конгреса би била "Свет месец дана после самита БРИКС-а, рекао је Торбица.

         Према његовим речима, српска јавност није довољно информисана о томе шта је БРИКС у ствари, медијска пажња је усмеренија према европским интеграцијама.

         - Написали смо резолуцију која предлаже да се призна да је европски пут зашао у ћорсокак, што је очигледно. Већ 20 година Србију и њене грађане обмањују да могу да постану део ЕУ, али видимо да није тако. Већ десет година им се није придружила ни једна земља. На последњем самиту је речено да ЕУ треба да се припреми за пријем нових чланица тек до 2030. године - каже Торбица, који је и посланик у Скупштини Србије.

         Он подвлачи да постоји алтернатива која јача сваки дан – приступање БРИКС-у.

         - У његовом саставу су земље традиционално пријатељске Југославији и Србији. Ниједна од земаља оснивача БРИКС није признала независност Косова - јасан је Торбица.

         Дошло је врије да српска јавност од стручњака сазна шта је БРИКС, какве су шансе Београда да се придружи, које су мане и предности организације, казао је он.

         - Гурање Србије у ЕУ против воље великог дија грађана није дало резултате. Не верујем да тренутно више од 20 одсто грађана подржава европске интеграције - рекао је Торбица и додао да грађане треба информисати шта је БРИКС, шта нуди, шта можемо да добијемо, шта је Нова развојна банка, да ли се БРИКС залаже за јединствену валуту, да ли ће та валута бити нова, да ли ће доћи до дедоларизације.

         - И што је најважније, да ли БРИКС гарантује својим чланицама и партнерским земљама да им неће бити уведене санкције - прецизирао је посланик.

          Торбица напомиње да је Србија осетила шта су западне санкције, које су тренутно уведне против Русије, а грађани Кубе их трпе већ 70 година.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари