ДСС: Тадић ради против државног интереса и српског народа на КиМ

ДС убеђује Скупштину Србије да једино не жели декларацију о КиМ која не би имала широку поршку

  • Посланик СРС Борис АЛЕКСИЋ: Радикали захтевају од Републичког јавног тужилаштва да покрене кривични постпупак против Бориса Тадића, премијера Мирка Цветковића, министра за Косово и Метохију Горана Богдановића и шефа преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислава Стефановића, јер су се “упустили у признање независности Косова и Метохије”

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Шеф Посланичке групе За европску Србију (ЗЕС) Нада Колунџија оценила је да би за Србију било веома лоше да је било какав текст декларације о Косову и Метохији стигао у Скупштину и да се Србија на њему поделила.

        То би био катастрофалан резултат и за напоре државе на решавању проблема на Косову, али и за Србе који живе на Косову и Метохији, рекла је она.

        Свако ко из тога данас покушава да извуче неки јефтин страначки поен, заправо нема свест о томе какве последице такав акт може да има по интересе Србије и интересе Срба на Косову и Метохији, рекла је Колунџија новинарима у Скупштини Србије.

        Према њеним речима, текст декларације, који не би могао да добије ширу подршку у парламенту, био би штетан по националне интересе.

        Шеф Посланичке групе Демократске странке Србије (ДСС) Милош Алигрудић рекао је да одлука владајуће већине да не одржи седницу о Косову и Метохији и да не изађе са текстом предлога декларације говори о “неспремности власти Бориса Тадића да на било који начин промени државну политику према Косову и Метохији”.

        “Сада је потпуно очигледно да је његова политика искључиво усмерена против државног интереса, против српског народа који живи на територији Косова и Метохије и да се овде више не ради о пузајућем признању независности наше јужне покрајине”, рекао је Алигрудић.

        Он је оценио да се ради о веома експлицитним потезима којима се ставља до знања партнерима у Европској унији да је Србија апсолутно спремна да се одрекне Косова и Метохије.

        Алигрудић је рекао да је потребна декларација која би садржала враћање у оквире Савета безбедности УН и поништавање штетних резултата преговора Београда и Приштине.

        Он је рекао да ће повратак посланика ДСС у скупштинске клупе зависити од тога шта ће бити на дневном реду наредних седница.

        Заменик шефа Посланичке групе Српске радикалне странке (СРС) Александар Мартиновић рекао је да је невероватно да лидер владајуће коалиције Борис Тадић каже да декларација о Косову и Метохији није потребна, а његови посланици су на седници Одбора за Косово и Метохију инсистирали да се тражи од Владе декларација, да би се о њој расправљало у парламенту.

        “Ради се о драстичном гажењу достојанства Народне скупштине и гажењу интереса, пре свега, спрпског народна на северу Косова и Метохије”, рекао је Мартиновић.

        Он је оценио да је очигледно да Влада нема никакву политику према Косову и Метохији.

        Посланик СРС Борис Алексић рекао је да радикали захтевају од Републичког јавног тужилаштва да покрене кривични постпупак против Тадића, премијера Мирка Цветковића, министра за Косово и Метохију Горана Богдановића и шефа преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислава Стефановића, јер су се “упустили у признање независности Косова и Метохије”.

        Према његовим речима, сви они су прекршили члан 307. Кривичног законика Србије, који говори о угрожавању територијалне целине, и Декларацију о Косову и Метохији, која је раније донета.

        “Јасно је да се Тадић упустио у фактичко признање независности Косова и Метохије. Јасно је да они почињу да признају нелегалне сепаратистичке власти у Приштини, трговце људским органима и терористе”, рекао је Алексић.

 

 

Категорије: 

Коментари