Вучевић: Сећање на јасеновачке страдалнике је наш идентитет и наш корен - овде је наш Јерусалим

ДОЊА ГРАДИНА: ДАН СЕЋАЊА НА ГЕНОЦИД ПОЧИЊЕН У НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА

* Морамо да знамо и да је увек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе

* Са овога места се заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати, настављач је дела оних који ово починише

* На српском народу је да верује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство. И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде

________________________________________________________________________

          ДАНАС се налазимо на највећем српском пољу смрти, рекао је Милош Вучевић, изасланик председника Србије, у Доњој Градини на обиљежавању Дана сећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

          - Под нашим ногама налазе се читави градови - наша деца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божјом помоћу дочекасмо је - рекао је премијер Србије.

          Овде, додао је Вучевић, одајемо пошту неми од бола за нашим родом и покољењима и сви су страдали као да нису људи... клани, дављени, кувани, драни, живи сахрањивани.

          - Нама мора бити јасно да је овде наш Јерусалим, да је овде света земља. Морамо да знамо и да је увек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе - истакао је он.

          Додао је да су размере злочина и геноцида толики да делују нестварно и да стварају два ефекта - први да нико не вјерује да постоји мјесто на свету где се од лешева деце правио сапун, а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

          - Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свести. Опасан је то феномен јер је сећање на ове страдалнике наш идентитет и наш корен - рекао је Вучевић.

          Вучевић је навео да људски мозак такво зло не може да перципира и да га зато одбацује, а да оно што се десило може само Бог да разумије.

          - А то је можда и најважније. Да Господ разуме. Али нама мора бити јасно, да је ово Јерусалим наш. Да је ово Света земља. Да је овде наш океан суза и крви. Да смо одавде распети и да смо победнички васкрсли до данашњег дана, јер нас Господ у својој љубави поново на ноге постави и ојача мишиће наше и даде снагу да не одвраћамо поглед са овог места - навео је Вучевић.

          Истакао је да народ који је преживео такве злочине не може бити народ џелата, него народ жртва.

          - Да се са овога места заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати, настављач је дела оних који ово починише - поручио је Вучевић.

          Додао је да је на српском народу да верује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

           - И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде - поручио је Вучевић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари