Вучић: Тражићу да се „резолуција о Сребреници“ повуче из процедуре и зато што из игре избацује СБ УН

УПОЗОРИО ДА ЋЕ - БУДЕ ЛИ УСВОЈЕНА - ОТВОРИТИ СТАРЕ РАНЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ И ПАНДОРИНУ КУТИЈУ

* „Ако не буде повучена, позваћу све земље да гласају против. Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима, ова резолуција је иницрана иако није донета консензусом и уперена је против једног народа. Србија је констано и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два председника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници

* „Није било ни регионалних консултација, јер доношење одлука у Генералној скупштини УН које могу променити стање регионалне стабилности мора бити донето консензусом. У овој ситуацији доноси се резолуција против виталног интереса једног народа

* „Желим да нагласим чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у БиХ и ово би могло бити задирање у питања СБ УН. Преношење расправе од СБ УН до ГС УН није прикладно, посебно не у овом тренутку

________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да ће тражити да се повуче предлог резолуције о Сребреници или да чланице Генералне Скупштине Уједињених нација гласају против, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и да ће отворити Пандорину кутију.

          Вучић је говорећи о предлогу резолуције о Сребреници рекао да је нацрт те резолуције рађен уназад шест месеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

          - Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима, ова резолуција је иницрана иако није донета консензусом и уперена је против једног народа. Србија је констано и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два председника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници - рекао је Вучић.

          Како је рекао, нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.

          Он је оценио да такве иницијативе, ако заиста желе да допринесу помирењу и изградњи поверења у региону, морају бити инициране од државе на коју се односе.

          - Друго, није било регионалних консултација, јер доношење одлука у Генералној скупштини УН које могу променити стање регионалне стабилности мора бити донето консензусом. У овој ситуацији доноси се резолуција против виталног интереса једног народа - рекао је он.

          Вучић је рекаои  да је Резолуција ГС УН о геноциду у Руанди из 2003. године, која је усвојена много пре опште Резолуције ГС УН о геноциду из 2015. године, усвојена на препоруку Афричке уније, што само говори о томе да је донета након регионалних консултација пре подношења ГС УН.

          - Желим да нагласим чињеницу да се СБ УН бави ситуацијом у БиХ и ово би могло бити задирање у питања СБ УН. Преношење расправе од СБ УН до ГС УН није прикладно, посебно не у овом тренутку - нагласио је Вучић.

          Он је додао и да Република Србија континуирано и досљедно осуђује страшни злочин у Сребреници.

          Вучић је рекао и да је посетио Сребреницу и одао почаст жертвама, а да је то пре њега урадио и некадашњи председник Србије Борис Тадић.

          - У Народној скупштини Србије 2010. године усвојена је декларација којом се осуђује злочин у Сребреници. Србија је своју приврженост принципима међународног права показала испуњавањем својих обавеза према међународним институцијама правде - нагласио је Вучић.

          Он је рекао да Србија остаје отворена за дијалог и јавну расправу.

          Вучић је организовао пријем за сталне представнике у Уједињеним нацијама, поводом предложене резолуције о Сребреници, о којој би требало да се расправља почетком маја.

           Претходно је Вучић изјавио да је Србија испунила све тешке обавезе из Бриселског споразума, али да ни после 11 година формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари